Güncelleme Tarihi:
Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN(DHA) - Giresun’un en önemli sorunu olan, çöplerin denize dökülmesi bu günden itibaren tarih oldu.
50 YILLIK UTANÇ GERİDE KALDI
Konuyla ilgili olarak Aksu Mahallesi, çöp döküm alanında basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Kerim Aksu, 8 yıllık mücadele sonunda artık denize çöp dökülmeyeceğini açıkladı, 50 yıllık utancın artık geride kaldığını kaydetti. Mahalle muhtarları, Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, belediye yetkilileri ve vatandaşların katılımı ile çöp konusunda gelinen son noktayı anlatan Başkan Aksu, “ Giresun olarak denize çöp dökme lekesinden, utancından kurtuluyoruz. Göreve geldiğim 2009 yılında Giresun’un çöp sorununu 2 yılda çözeceğimi söylemiştim. Sorunun çözümü için geldiğim günden bu yana uğraşıyorum. Ancak mahkemeler, davalar süreci bu güne getirdi. 2009 yılının Haziran ayında İl Özel İdaresi ve ilçe belediyelerinin de içinde bulunduğu Katı Atık Birliğini kurduk. Bu birlik Çamoluk, Alucra ve Şebinkarahisar hariç diğer tüm ilçe belediyelerini de kapsıyor. 2012 yılında başlattığımız Katı Atık Tesisi’ni 2015 yılında faaliyete geçirdik. Ancak bu süreçten sonra mahkemelerde uğraşmak zorunda kaldık. ÇED raporunu mahkeme kararı ile aldık. Depolama alanı yakınında bulunan bir fındık evi nedeniyle mahkeme tesisin durdurulması kararını verdi. İki yılın sonunda fındık evini istimlak edip tesisi yeniden faaliyete geçirdik. Katı Atık Tesisi Avrupa da sayılı tesislerden ve bu tesisin geri dönüşümü de var. Bölgeye en ufak zarar, koku ve rahatsızlık vermeden çalışacak. Elde edilen çöpü geri dönüşümle gübre yapmak için çalışmamız var. Artık Aksu Mahallesinde aktarma istasyonunda toplanacak çöpler sızdırmaz konteynırlı araçlarla Çavuşlu’daki Katı Atık Depolama Tesislerine gönderilecek” dedi.
Aksu Mahallesindeki alana bir daha çöp dökülmeyeceğini vurgulayan Başkan Kerim Aksu şöyle devam etti;
“Bölgedeki çöp sorunu tam 50 yıldır devam ediyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak bize nasip oldu. Giresun halkı her şeyin en iyisine layıktır. Sosyal medyadan bilhassa Giresun’da yaşamayanların bize suçlamaları var. Bu süreci bilmiyorlar. Tesis ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Tesisin toplam maliyeti 15 milyon civarında, bunun 9 milyon 650 bin lirası Giresun Belediyesi tarafından karşılandı. Yüzde 60-65 arasındaki bölümünü belediyemiz üstlendi. En fazla Aksu Mahallesi rahatsızlık çekti. Muhtarlarımız bu süreci iyi biliyor. Eski Valimiz Dursun Ali Şahin’e, Katı Atık Birliği Başkanı aynı zamanda Valimiz Hasan Karahan’a, Katı Atık Birliğinden Sorumlu Genel Sekreter Hüseyin Taşkın’a bütün Belediye Başkanlarına ve vatandaşlarımıza teşekkür ederim.”
Belediye Başkanı Aksu, mevcut çöp alanının analiz edilerek, bir bölümünün tahliye edileceğini, topraklaşan bölümün projelendirilerek sosyal ve spor alanına dönüştürüleceğini anlattı, günlük ortalama 150 ton çöpün son derece modern araçlarla çevreye zarar vermeden taşınacağını sözlerine ekledi.