Edip Sevinç: Türkiye'nin fındık üretiminde tekeli kaybetmesi felaket getirir

Güncelleme Tarihi:

Edip Sevinç: Türkiyenin fındık üretiminde tekeli kaybetmesi felaket getirir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 14:38

Edip Sevinç: Türkiye'nin fındık üretiminde tekeli kaybetmesi felaket getirir

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- KARADENİZ Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, “Türkiye’nin fındıktaki yüzde 75’lik üretim sahipliği oranı, resmi makamların da açıklamasındaki gibi yüzde 65’lere kadar geriledi. Alternatif ülkeler fındık üretimi yapıyor. Fındıkta tekelin kaybı felaket getirir” dedi.
Yazılı açıklama yapan ve son günlerde gündemde geniş yer tutan rekolte tahminlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Sevinç, fındık rekoltesinin siyasete malzeme yapılmamamasını istedi.  Meslek hayatı boyunca rekolte konusunda manipülatif haberlerle çok karşılaştığını dile getiren Edip Sevinç, “Fındık rekoltesi tespiti sözü yanlıştır. Fındıkta ancak rekolte tahmini yapılabilir. Rekolte gerçekleştikten, ihracat rakamları açıklandıktan, iç piyasa tüketimi tahminen belirlendikten ve yine üreticinin, sanayicinin elinde kalan fındık tahmin edildikten sonra bu konuda kesin bir kanaate varılabilir. Yaptıklarımız ve konuştuklarımız, buna Tarım Bakanlığı da dahil rekolte tahminidir” açıklamasında bulundu.
"MANİPÜLATİF TAHMİN YAPAMAYIZ"
“Mayıs ayı itibariyle bir rekolte tahminimiz var. Ama henüz bir açıklama yapmadık” diyen Sevinç, açıklamasına şöyle devam etti:
“Çünkü hala üreticinin ve tüccarın elinde fındık var. Bizim açıklamalarımızla piyasanın etkilenmesini istemedik. Bu konuda Temmuz ayındaki son sayımdan sonra açıklama yapacağımızı söyledik. Çünkü o zamana kadar rekolte kayıpları olabilmesi mümkündür. Fındığın dökülebilmesi de mümkün. İklim şartlarının nasıl seyredebileceğini de bilemiyoruz. Geçen yıl böyle bir hadiseyi yaşamıştık. Dolayısıyla kimseyi yanıltmak istemiyoruz.  Sürekli rekolte tahmini ile ilgili ihracatçıların yüksek rakamlar verdiğine dair yayılan söylem ve iddiaların geçerliliği yoktur. Biz ticaret erbabını temsil eden bir kuruluşuz ve manipülatif tahmin yapamayız. Eğer yaparsak dünya çapında, piyasada ne inandırıcılığımız kalır; ne de ticaretimize zarar gelmesini engelleyebiliriz. Böyle olduğu için tahminlerimiz son derece dikkatli yapılmaktadır ve bunlar her zaman tutarlı olmuştur.”
İHRACATÇILARIN DEĞİL INC’NİN TAHMİNİ
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin (INC) Hindistan'ın Chennai kentinde yapılan 36'ncı Kongresi'nde açıklanan Türkiye'nin 2017 yılı kabuklu fındık rekoltesi konusunda da şu açıklamalarda bulundu:
“Açıklamada rekolte 670 bin ton olarak belirtildi. INC bağımsız bir kuruluştur ve sert kabuklu yemiş ihracatı yapan ülkelere üyedir. Bu kuruluş her sene fındık dahil diğer tüm kabuklu yemişler için tahmin yapmaktadır. Bunu da doğrudan tayin ettiği moderatörden ister. Biz ihracatçılar olarak moderatörün Türkiye’den belirlenmesini istiyoruz. Aksi halde bunu bir ABD, İtalyan ve Gürcü’ye yaptırabilirler. Bu yıl Türkiye’den fındıkta tecrübesi olan bir kişiyi tayin ettiler. Dolayısıyla burada yapılan tahmin ihracatçılara değil; INC’ye aittir.”
"FINDIK ÜZERİNDE SİYASET YAPMAKTAN VAZGEÇELİM"
Yapılan rekolte tahminlerinin gerçek değerlerden uzak olmasının tahmini yapan taraflara duyulan güveni azaltacağına işaret eden Edip Sevinç, “TÜİK ve Ziraat Odaları 420 bin ton şeklindeki 2016 fındık rekoltesi tahmininin hesabını versin. 2015’in hesabını bugüne kadar vermediler. Üreticiye karşı sorumlulukları var. Biz yaptığımız rekolte tahminlerinden eminiz, doğruya yakın tahmin yapıyoruz. Dolayısıyla ithamların muhatabı değiliz. Fındık o kadar basit bir konu değildir. Siyasete malzeme yapılması gereken bir konu da hiç değildir. Fındık üzerinden siyaset yapmaktan vazgeçelim” dedi.
“TEKELİ KAYBEDERSEK FELAKET GETİRİR”
Fındık konusunda rekolteden öte konuşulması gereken daha önemli konular olduğunun altını çizen Sevinç açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde fındık üretimindeki tekelini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Türkiye’nin fındıktaki yüzde 75’lik üretim sahipliği oranı resmi makamların da açıklamasındaki gibi yüzde 65’lere kadar geriledi. Alternatif ülkeler fındık üretimi yapıyor. Bu tekeli kaybedersek felaket getirir. ABD, İtalya, Azerbaycan ve Gürcistan başta olmak üzere hiç bilmediğimiz yerlerde, dünyanın her yanında ciddi miktarda fındık üretimi başladı. Bunlar bizi yüzde 50’ye düşürürse fındık satacak yer ararız. Türkiye elindeki fındığın tamamını satmak zorundadır. Bu tür söylemlerden zarar gören Türkiye olur. Karadeniz’in sarp arazilerinde başka bir tarım yapabilme şansımız yok. Elimizdeki tek zenginlik fındık. Bizim dünya fındık tüketimini ve Türkiye fındık tüketimini de artırmamız lazım. Bunun için tabi ki üretimi de birlikte arttırmamız gerekir. Ne yazık ki bazı çevreler fındığın hasar görmesinden ve üretimin azılmasından mutluluk duyacak hale geldiler. Bu çok acı bir durumdur.”
FINDIK REKOLTESİ İYİ GÖRÜNÜYOR
Fındık fiyatlarının iç piyasada perakende olarak 70 liraya kadar yükselmesine ilişkin yorumlarda da bulunan Sevinç, bu fiyatın yalnızca lüks mekanlarda oluştuğuna dikkat çekti. Sevinç, bu fiyattan satılan fındığın dünya ve Türkiye ihracat ve fındık tüketiminin yanında neredeyse ihmal edilecek kadar düşük bir rakam olduğunu, bu nedenle dikkate alınmasının bile gerekmediğini söyledi. Sevinç, önümüzdeki sezon için de fındık üretimi konusunda ümitli olduklarını belirterek, “2017 ürünü rekoltesi gayet iyi görünüyor. Umarız hasat zamanında da bu düzeyde kalır” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!