Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Mavi Canlı, yeni yıl kutlaması sırasında ne kadar yenildiği kadar, nelerin yenildiğinin de çok önemli olduğunu söyledi.
Yılbaşı veya diğer özel günler için düzenlenen yemeğe, zeytinyağlılar gibi hafif yiyeceklerle başlanması ve yarım porsiyon yiyerek sürdürülmeli gerektiğini anımsatan Gülen Mavi Canlı, "Meze olarak yağ oranı düşük olan haydari, acılı ezme, yaprak sarma veya biber dolma, barbunya veya fasulye pilaki, patlıcan ezme gibi mezeler tercih edilmelidir. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek besinlere sofrada mutlaka yer verilmeli, yemek mümkün olduğu kadar yavaş ve uzun zaman dilimine yayılarak yenmelidir" dedi.
Yılın ilk gününü mide ve bağırsak sorunlarıyla karşılamamak için yiyecekler yanında içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gülen Mavi Canlı, şu uyarılarda bulundu:
"Alkol alınıyorsa alkolle birlikte bol su ve alkolsüz içecek tüketilmelidir. Özellikle kırmızı şarap, light bira tercih edilmesi gereken alkollü içeceklerdir. İçkinin renginin koyulaştıkça içindeki toksik maddenin arttığından açık renkli içkilerin tercih edilmesi ve aç karnına kesinlikle içilmemelidir. İçerken arada bir şeyler atıştırmalı, kadınlar için en fazla iki, erkekler için üç kadeh sınırına da dikkat edilmelidir. Özel yemeklerin ertesi sabah zinde uyanmak istiyorsanız, yatmadan önce ya kaloriferleri kapatın ya da yatak odasını iyice havalandırın."
Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin sofraları, yılbaşı ve diğer özel günlerde daha dikkatli olarak hazırlanması gerektiğini belirten Gülen Mavi Canlı, “Bu tür kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka diyetlerini sürdürmesi ve gerekirse diyetisyenlerine danışıp ek besin almaları gerekmektedir" dedi.
Gülen Mavi Canlı, çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açacağı için mümkün olduğu kadar yağsız ve az çeşit besin tüketilmesine dikkat edilmesi uyarısında bulunarak şöyle devam etti:
"Yemekten önce 45–60 dakika yürüyüş yaparak metabolizma hareketlendirmeli ve yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturmamak adına, 1 - 2 saat öncesinde yoğurt, salata, meyve, çorba ve ekmek gibi düşük enerjili besinler tüketilmelidir. Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmak yemek miktarının artmasına neden olacağı için yemek bitiminde sofradan kalkmalı ve özellikle yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalıdır. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir."
FOTOĞRAFLI