Güncelleme Tarihi:
Metin İLİKSOY/NİZİP (Gaziantep), (DHA) - GAZİANTEP'in Nizip İlçesi'nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Hacı Doğan, kurbanlık hayvan alırken, göz önünde bulundurulacak basit noktaların hem dini şartlara uygunluk, hem de sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.
Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Hacı Doğan, şunları söyledi:
"Dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyoruz. Kurban gerek fert, gerekse toplum açısından sosyal boyutları olan mali bir ibadet olarak kabul ediliyor. İnsanlık tarihi boyunca bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte sekil, düşünce ve amaç bakımından önemli farklılıklar bulunuyor. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması hem ibadet açısından hem de sağlık açısında önem arz etmektedir. Bu nedenle kötürüm derecesinde hasta zayıf boynuzlarından biri ve ikisinin kökünden kırık, dili, kuyruğu kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı ve çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ayrıca yaş bakımından da kurbanlık deve için 5, sığır ve manda iki, koyun keçi için 1 yaşını doldurması gerekiyor."
FOTOĞRAFLI