Uzman doktordan hipertansiyon uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzman doktordan hipertansiyon uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 14:43

Uzman doktordan hipertansiyon uyarısı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü nedeniyle yaptığı açıklamada hipertansiyonun nedenleri ve yol açtığı sıkıntılara değindi.
Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan hipertansiyonun tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını söyleyen Dr. Seyfi Yılmaz şu bilgileri verdi:
"Hipertansiyon diğer adıyla yüksek tansiyon, damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük ya da küçük tansiyondan herhangi birinin normal değerlerin üstünde olması ''hipertansiyon'' olarak adlandırılır. Genetik faktörlerin yanı sıra stres, aşırı kilo, aşırı tuz tüketimi kalsiyum, potasyum, magnezyum içeren besinlerin yetersiz tüketilmesinin hipertansiyona yakalanma riskini arttıran faktörlerdendir. Hipertansiyon yıllarca hiç belirti vermeden ilerleyebilir; beyin, kalp, böbrek ve damar sistemine hasar verebilir.” dedi.
Aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak en belirgin hipertansiyon belirtilerinin baş ağrısı, ense ağrısı, baş dönmesi, zaman zaman burun kanaması, kulaklarda çınlama, sık idrara çıkma, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, olduğunu belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi  Yılmaz, "Bu belirtiler hissedildiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır" diye  konuştu.
Tansiyonun çok yüksek olması halinde bile bazı hastalarda hiç şikayet olmayabileceğine dikkat çeken Dr. Seyfi Yılmaz, “Bu durum çok daha tehlikelidir. Aniden beyin kanaması, felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybı gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden belirli aralıklarla kan basıncını ölçtürmek önemlidir" dedi.
Kilo verme, düzenli spor, az tuz tüketimi, stresten kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikler ile tansiyon kontrolünün sağlanabileceğini belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, "Yaşam biçiminde yapılacak değişikliklere rağmen kan basıncı hala yüksekse, doktor tarafından hastaya  ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde kullanılacak ilaçların cinsi, dozu ve çeşitliliği tamamen doktorunuzun kontrolü altında olmalıdır. Doktor dışında birinin tavsiyesi üzerine herhangi bir ilaç alınmaması gerek. Bir hastada çok iyi sonuçlar vermiş olan bir ilaç, başka bir hastada zararlı sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!