Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Kiraz, önemli bir halk sağlığı problemi olan Brusella konusunda vatandaşları uyardı.
Kiraz, halk arasında 'Peynir hastalığı' ya da 'Malta humması' olarak da bilinen brusella hastalığına aynı ismi taşıyan bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.
Mehmet Kiraz, brusella hastalığının kişiden kişiye bulaşabildiğini belirterek, "“Bu hastalık, insanlara genellikle çiğ sütten yapılan ve taze olarak yenilen süt ürünleri ile bulaşır. Fakat bu hastalığın bulaşabilmesi için sütün iyice kaynatılmadan peynir, tereyağı, kaymak ve yoğurda dönüşmesi gerekiyor. Süt iyi kaynatılırsa bu hastalık olmaz. Kaynatılmayan sütten peynir, tereyağı, kaymak yapılması başta brusella olmak üzere, birçok mikrobun insana bulaşmasına neden olmaktadır. Hastalıktan korunmak için sütün iyi kaynatıldıktan sonra içilmesi, yoğurt, tereyağı, kaymak ve peynir yapılması gerek. Aksi takdirde hastalığa yakalanma riski fazla. Bu bakteri sütün içinde soğuk ortamda 10 gün, beyaz peynirde 2 ay, tereyağında 4 ay canlı kalır" dedi.
Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde bu hastalığın görülme sıklığının daha fazla olduğunu dile getiren Uzman doktor Mehmet Kiraz, "Hastalık, koyun ve keçilerin idrarıyla bulaşan gıdalarla temas edenlere de bulaşır. Bu hastalığa yakalanan insanların idrarında da bakteri çoktur. Bu nedenle idrarla insanlara bulaşma riski de fazladır. Çünkü bakteri sağlam deriden de vücuda girer" diye konuştu.
Hastalığın ateş, gece terlemesi ve genel vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Kiraz, “Mikrop vücuduna giren kişide ilk belirtiler terleme, ateş ve baş ağrısı ile başlar. Genelde ateş ve terleme geceleri görülür. Israrcı bir ateşiniz, baş ağrınız, kas ağrınız veya alışılmadık bir yorgunluğunuz varsa ve hastalık için herhangi bir risk faktörü taşıyorsanız doktora görünmeniz gerekir. Ancak her terleme ve ateş bu hastalığa yakalandığınız anlamına gelmez. Bu mikrobun vücudunuzda bulunup bulunmadığını tahlillerle ortaya çıkarıyoruz" diye konuştu.
Brusella hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu da dile getiren Mehmet Kiraz, hastalıkta en sık gözlenen bulguların karaciğer, lenf bezlerinde büyüme ve dalak büyümesi olduğunu dile getirdi. Hastalıkta erken teşhis ve tedavinin önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Doktor Kiraz, tedavinin aksatılması durumunda ya da aynı şartlara maruz kalınması durumunda hastalığın tekrar edebileceğini belirterek, "İyi kaynatılmayan sütten yapılan ürünlerin tüketilmesi en yaygın bulaşma yoludur. Eğer sütler kaynatılmazsa, bu sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır" dedi.
Brusella tedavisinde antibiyotik kullanıldığını belirten Kiraz, antibiyotiklerin kombinasyonlarının hekim tarafından hastalığın şiddeti, hastanın yaşı gibi etkenlerin göz önüne alınarak yapıldığını da sözlerine ekledi.
FOTOĞRAFLI