Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - TÜRK mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak, dünyaca ünlü 18 yabancı şefi ortak bir platformda buluşturmak, önemli turizm ve gastronomi destinasyonları arasında yer almasını sağlamak amacıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, 2 Aralık 2017 tarihinde tüm gözleri İstanbul’a çevirmeye hazırlanıyor.
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Ahmet Gürkaynak, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, Ünlü Şef Vedat Başaran ve Türk Hava Yolları’nın katılımıyla konferansın detaylarının konuşulduğu basın toplantısı Swissotel’de gerçekleşti.
Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak, Dünya ve Türk mutfakları arasında köprü kurmak ve Türkiye’deki yeme-içme turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla yerli-yabancı ödüllü birçok şefi 2 Aralık 2017 Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya getiriyor.
Uluslararası Gastromasa Konferansı’nın detaylarının paylaşıldığı basın toplantısına Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Ahmet Gürkaynak, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, Ünlü Şef Vedat Başaran ve Türk Hava Yolları katıldı. Basın toplantısında ayrıca, Türk yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal ve Arda Türkmen de katıldı.
Toplantıda, Cumhuriyetin 100’üncü yılında dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefiyle yola çıkıldığını ve gastronominin ekonominin bir parçası olduğunu söyleyen Fatma Şahin, "Dünyayı iyi okumamız lazım. Bütün Dünya’nın en önemli konusu ve ana başlığı sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir kalkınma olarak karşımıza çıkıyor. İnsani ve kültürel kalkınma noktasında büyük bir rekabet var. Bireyler, toplumlar, ülkeler bu acımasız rekabette kazanmak istiyor. Cumhuriyetin 100. yılında Dünya’nın en büyük ekonomisi olmak en önemli hedefimiz. Gastronomi ekonominin önemli bir parçasıdır. Artık şehirler yarışıyor. Artık, Dünya şehirleri ile yarışıyoruz. İnsani ve kültürel kalkınmanın ana damarı olan ürün çeşitliliği en önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla geçen hafta gerçekleştirilen Turizm Şehircilik Şurası’nda Gastronomi ilk kez bir başlık oldu. Bu şurada, Gaziantep de, 2016 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dahil olmasıyla ön plana çıktı. Bu nedenle gastronomi en önemli başlıklarımızdan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kendi mutfağımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Fırat ve İpek Yolu havzası çok önemli bir coğrafyadır. Antik kentler ve gastronomi bizim için çok önemli başlıklar. Biz geçmişte coğrafi işaretler konusunda kayıplar yaşadık. Anadolu insanın oluşturduğu muhteşem bir alt yapı var. Elimizde büyük bir hazine ve zenginlik var. Bunu Dünyaya tanıtmalıyız. Gastronomi turizmine bağlı bölgesel kalkınma üzerinde büyük bir pasta var. En büyük zenginliğimiz olan yetişmiş insan ve beşeri sermaye ile ilgili çok önemli bir nokta yakaladık. İyi bir yol haritası çıkarabilirsek çok kuvvetli bir zincir çıkacak. Bunun bir şehir modeli değil Anadolu modeli olduğunu görüyoruz. Her şeyi birlikte başaracağız" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI