Güncelleme Tarihi:
Kadir ÇELİK /İSLAHİYE(Gaziantep),(DHA)- GAZİANTEP'in İslahiye İlçesinde, GAZİANTEP Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu (MYO) Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Bölümü öğrencileri 'Uygulamalı Sera Eğitim Projesi' kapsamında üniversitenin yerleşkesinde kurulan serada organik dometes yetiştirip eğitim görüyor.
İslahiye Meslek Yüksekokulu'nda Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Bölümü'nde okuyan öğrencileri Gaziantep Üniversitesi Bilimsel araştırma projesi (BAP) yönetimi ve İpek yolu Kalkınma ajansı birlikte yürüttüğü 'Uygulamalı Sera Eğitim Projesi' 2 dönüm alan üzerinde hayata geçirilen serada öğrenciler ilk kez eğitim görüyor.
Öğrenciler Teorik olarak gördükleri dersleri serada pratiğe dönüştüren gençler serada dikim teknikleri, sulanması, çapalanması, gübrelenmesi gibi pratik eğitimleri büyük bir başarıyla yaparak organik olarak dometesin gelişimini izliyor.
Üniversite yerleşkesinde 2 dönüm alan üzerine kurulan serada mevsiminde olmayan sırık tutku ve hünkâr çeşidi 5 bin 500 dometes fidesinde yüzde 95 başarıyla üreterek çiftçinin çok daha fazla bir gelir kaynağı sağlayabileceğini göstermesi anlamında örnek olan serada ilk hasadına başlandı.
İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci,"Gaziantep Üniversitesi Bap yönetimi ve ipekyolu kalkınma ajansının birlikte yürüttüğü bu projede 2016 yılında devredilmesiyle Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğünün desteğiyle Gaziantep bölgesinde ve ilçemizde ilk defa böyle bir organik sera projesini hayata geçirilmiş oldu. Projemizde Yrd. Doç.Dr. Gökhan Nur ve Yrd. Doç.Dr. Negar Ebrahım Pour Mokhtari'nin ve öğrecilerimizin büyük emekleriyle hayata geçirilen seramızda öğrencilerimizin bilgi ve deneyimlerinin arttırılması ve uygulama alanı olarak kullanılmasını sağlanmıştır. Seramızda yetiştirilen dometeslerin aroması ve kalitesi çok iyi olan ürünümüzde bugün hasadamızada başladık, bölgede bulunan marketlere pazarlaması yaparak üniversitemiz bütçesine gelir sağlayacaktır. Dileğimiz bölgede seracılığın geliştirimesine katkı sunmaktır" dedi
FOTOĞRAFLI
GÖRÜNTÜ BOYUTU :318 MB