Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Üniversitesi Çizgi Ötesi Topluluğu'nun düzenlediği, Mostar Dergisi Yazarı Davut Bayraklı tarafından 'Edebiyat ve İdeoloji' konferansı düzenlendi.
Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans salonunda yapılan konferansta; Osmanlı Devleti'nin yıkılıp modern Cumhuriyet kurulunca toplumun ve ülkenin seyrinin faklı bir yola girdiğini belirten Yazar Bayraklı, yeni bir yol çizildiği, yeni bir yere gidilmeye başlandığı zaman yeni bir dönemin sinyali olduğunu ifade ederek, "Yeni bir dönem varsa bu yeni dönem yeni edebiyat, yeni yazarlar, yeni şairler, yeni düşünürler, yeni fikir adamları ve bunlarla birlikte o değişimi gerçekleştiren kadronun isteğine uygun bir takım değişiklikleri içeriyor, sıfırdan başlama mantığı vardı" dedi.
Yeni dönem edebiyatında; edebiyat, sanat özellikle sinema ve tiyatro alanında bir takım düzenlemeler istendiğini aktaran Yazar Bayraklı, şöyle dedi:
"Eserler yapı, teknik ve konular olarak değişime uğrayacak, içerik olarak değişecek. Dönemin şartları, eserleri siyasi gelişmelerden uzak kalmasına engel oluyordu. Çünkü edebiyat her zaman sadece sanatı ön plana taşıyan, sanat kaygısıyla hareket eden bir yapıya kavuşmuyor. Bu sosyolojik anlamda makul karşılanacak bir şey çünkü genelde bir mesaj verme kaygısı vardır. Zaten edebiyatın içerisinde böyle bir kaygı vardır. Zaman zaman da iktidarlar, otoriteler tarihi süreç içerisinde bu mesaj verme kaygısını kendisine doğru yöneltebiliyor. Dönemin şartları siyaseti, toplumun en azından entelektüel kesimin gündemine taşıdığı için onlar da bunu sosyal hayatın içerisine yerleştirmeye çalışıyorlardı."
FOTOĞRAFLI