Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye son dönemde hammadde ve enerjide önemli adımlar atıyor. Bu coğrafyada artık Türkiye edilgen değil, etkin durumda" dedi.
Zeybekci, Şehitkamil Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin şu andaki yapısıyla 2023 hedefine ulaşmada zorlanma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu söyledi.
Gaziantep'in sanayi ve ticaretteki başarılarına değinen Zeybekci, 1980 yılında Türkiye'nin dış ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Bu rakamı Gaziantep şu anda tek başına karşılıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracata değinen Zeybekci, Türkiye'nin son 12 yılda ihracatından milli gelirine varıncaya kadar önemli gelişmeler kaydettiğini dile getirdi.
Zeybekci, Türkiye'nin sağladığı gelişmeyi edilgen ekonomiyle gerçekleştirdiğine dikkati çekti.
Türkiye'yi birkaç ülkeyle kıyaslayan Zeybekci, bunların en önemlilerinden Kore'nin bundan 15 yıl önce Türkiye ile aynı seviyede oluğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bugün Kore'nin ortalama eğitim süresi 11,8 yıl. Türkiye'nin ise geçen sene 6,7, bu sene ise 7,4 yıl. Kore'nin milli geliri 30 milyar doların üzerinde. Türkiye'nin milli geliri ise 10 bin 800 dolar. Türkiye'nin 2009 toplam ihracatını kilograma böldüğünüzde 1,19 dolar kilogramdı. Ağustos ihracatı itibariyle 1.64 kilogram dolar. İyi yönde artış var ama aynı şekilde Kore'nin ihracatını kilograma böldüğümüzde 3 doların üzerinde. Almanya ise 4 dolara yakın."
Türkiye'nin Ar-Ge payının dinlenmeden ve ara vermeden artırılması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, 2023 hedeflerine ulaşmak içini ihracat bölü kilogram fiyatının 1,64 dolardan 3 doların üzerine çıkarılması gerektiğine işaret etti.
Türkiye'nin, artık başkaları bir adım atarken, "Türkiye ne der" diye bakılan ülke haline geldiğini belirten Zeybekci, "Türkiye son dönemde hammadde ve enerjide önemli adımlar atıyor. Bu coğrafyada artık Türkiye edilgen değil, etkin durumda. Hammadde ve enerjide olduğu gibi inovasyon, teknoloji, Ar-Ge ve farklılaşmada çok güçlü adımlar atılması lazım. Farklı olmak zorundayız, inovatif olmak zorundayız, farklılığı ekonomiye, üretime dönüştürmek zorundayız" dedi.
- "Bilgiye sahip olanlarla üretime sahip olanları bir araya getirmek gerekiyor"
Bunun için bilgiye sahip olanlarla üretime sahip olanları bir araya getirmek gerektiğini ifade eden Zeybekci, bilgiye sahip olanlarla teknoloji ve üretim alanlarını buluşturmak gerektiğini kaydetti.
Bilginin üretildiği en önemli yerin üniversiteler olduğuna işaret eden Zeybekci, 2023'ün Türkiye'sine ulaşabilmek için dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet edilemediği zaman varabilecek yerin sınırlı olacağını belirtti.
Türkiye'nin şu anda cari açık problemi olmadığını vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Biz bunu hallediyoruz. Cari açık geçen yıla göre, 2014'de yüzde 35 iyileşti. Türkiye'nin dış ticaret açığı problemini de hallediyoruz. Bu problemi kalıcı bir şekilde kökünden çözmek için Türkiye'nin inovasyon, bilim ve teknoloji açığının kapatılması gerekiyor."
Türkiye'nin ihracatının içindeki yüksek teknoloji payının yüzde 4'ün altında olduğunu anımsatan Zeybekci, gelişmiş ülkelerde bunun ortalamasının yüzde 25 olduğunu sözlerine ekledi.
Vali Erdal Ata da İnovasyon Haftası etkinliklerine değinerek, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının önemini anlattı.
- "İnovasyon Türkiye'yi geleceğe taşıyacak"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anadolu'da başlayan inovasyon ateşinin ilkini İzmir'de, ikincisini Ankara'da, üçüncüsü de Gaziantep'te yaktıklarını söyledi.
İnovasyon etkinliklerinde geriye dönüp baktıklarında 3 yıldaki etkinliğin büyük destek gördüğünü belirten Büyükekşi, bu etkinliğe 50 bin kişinin katıldığını, bu yıl da bu sayıyı 100 bine taşımak istediklerini ifade etti.
Herkesi İstanbul'da yapacakları etkinliğe davet eden Büyükekşi, "İnovasyon Türkiye'yi geleceğe taşıyacak, 2023 hedefine katkı sağlayacaktır. Katma değeri artırmak için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markaya ihtiyacımız var. İyi fikirle dünyayı değiştireceğinizin farkında olun" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türkiye'nin cari açığının inovatif çalışmalarla kapatılabileceğini kaydetti.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise inovasyonun, Türkiye'nin ihracat geleceği olduğunu, bunun gerçekleştirilmediği dönemlerde ihracatın istenilen seviyelerde olmadığını ifade etti.
Konuşmaların ardından "GAİB 5. Halı Desen Tasarım Yarışması"nda dereceye giren tasarımcılara ödülleri verildi.