Türk dünyasının nabzı Kırgızistan'da attı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 15:21

-"Türk Dünyası Vatandaşlığı Ders Programının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi Projesi Çalıştayı" Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirildi

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - "Türk Dünyası Vatandaşlığı Ders Programının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi Projesi Çalıştayı" Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirildi.

GAÜN'den yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Erdal Bay ve Doç. Dr. Servet Demir'in düzenleme kurulunda yer aldıkları çalıştayın açılışına Kırgızistan Milli Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazarkul İşekeyev, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Sebahattin Balcı, İşenalı Arabayev Üniversitesi Rektörü Tuuganbayev Konurbayev, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Cöğenli, GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru katıldı.

Haberin Devamı

Açılış konuşmaları sonrasında düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Akmatali Alimbekov tarafından projeyle ilgili bilgi verildi.

Çalıştayın ilk günü, farklı alanlardan bilim adamlarının bir araya gelmesini sağlayan protokol imzalanarak dört çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma gruplarında, Türk dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması temasının yanı sıra, Türk dünyasında eğitim, geleneksel spor, kültür, edebiyat, tarih, din, ortak değerler ve sanat konulu sunumlar yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Demir, Türk Dünyası Vatandaşlığı Ders Programının Geliştirilmesi ve Etkililiğinin Değerlendirilmesi Projesi'nin devam ettiğini belirterek, proje kapsamında Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan ve diğer bağımsız Türk devletleriyle akraba toplulukların yaşadıkları yerlerdeki üniversitelerde okutulmak üzere "Türk Dünyası Vatandaşlığı" adlı seçmeli bir ders programının geliştirileceğini vurguladı.

Projenin Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığı programından farklı olduğunu anlatan Doç. Dr. Erdal Bay ise, AB programında farklılıkların bir araya getirilmesi ön plandayken Türk Dünyası vatandaşlığında aynılıklar ve benzerlik ön plana alındığını bildirdi.

Bu dersi alacak öğrencilerde "Türk dünyası vatandaşlığı" bilincinin geliştirilmesinin temel hedef olduğunu dile getiren Bay, Gaziantep'teki proje ekibi tarafından Türk Dünyası Eğitimciler Birliği'nin kurulduğuna dikkati çekerek 2015 Mayıs ayında Bosna-Hersek'te ikinci çalıştayın yapılacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Çalıştayda Gaziantep Üniversitesi’nin yanı sıra, Atatürk Üniversitesi, Bitlis-Eren Üniversitesi, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), İşenalıArabayev Kırgızistan Devlet Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim Derneği, Türkçe Edebiyat Kültür ve Eğitim (TEKE) Dergisi, Gürcistan’dan Valeh Hacılar Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı yer aldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle düzenlenen ve 2 gün süren çalıştaya 15 ülkeden 80'e yakın bilim adamı katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!