IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 13:16
THY VE THY TEKNİK A.Ş GENEL MÜDÜR DANIŞMANI HALİL TOKEL, TÜRKİYE’NİN CUMHURİYET’İN 100. YILINDA, YÜZDE YÜZ YERLİ TÜRK UÇAĞINI YAPMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, “SİYASİ İRADE BU KONUDA SON DERECE KARARLI. TÜRKİYE, HER TÜRLÜ İMKÂNLARA SAHİP. YERLİ UÇAĞIMIZI YAPMAMAMIZ İÇİN HİÇBİR ENGEL YOK” DEDİ.
THY ve THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100. Yılında, yüzde yüz yerli Türk uçağını yapması gerektiğini belirterek, “Siyasi irade bu konuda son derece kararlı. Türkiye, her türlü imkânlara sahip. Yerli uçağımızı yapmamamız için hiçbir engel yok” dedi.
Tokel, Gaziantep Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “THY ve THY Teknik A.Ş’nin mevcut yerlileştirme ihtiyacı ve müstakbel yerli yolcu uçağı yan sanayi teşkili’ konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’de uçak yapımında kullanılan malzemelerin yapımını gerçekleştiren yan sanayi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türk girişimcilerin bu konuda tüm sanayi kollarında gelişmesi gerektiğini vurgulayan Tokel, “Uçağımızın gövdesinden, teknik aksamına kadar her şeyini yüzde yüz kendimiz yapacak bir sanayimiz olmalı. Uçağımızın tüm sistemlerini kendimiz yapacağız. Konteynerleri kendimiz yapacağız. Bir vida bile dışarıdan aldığımız zaman o uçak yüzde yüz yerli uçak olmaz. Bunun için Gaziantep’in de aralarında bulunduğu sanayi kentleri her türlü üretime gidebilir” dedi.
"TEKNOLOJİ AÇIĞI GİDERİLMELİ"
Türkiye’nin bu aşamada önemli bir teknolojik açığı bulunduğunu ve bu açığın biran önce giderilmesi gerektiğini kaydeden Tokel, “Bugün uçakları tartan tartıları bile 100 bin dolara yurt dışından alıyoruz. Bu paraya yazık değil mi? Şimdi iki tane firmamız var. Küçük bir şirket, ‘Ben yaparım’ dedi. Yapıyor. Artık uçak bakımıyla ilgili test cihazlarının hepsini üretiyoruz. Paramız hiç yabancıya gitmiyor. Bazen uçaklarda mecburi gelenler var onları da inşallah değiştireceğiz” dedi.
Amaçlarının, sadece Türkiye için değil yapılan ürünlerin ihracı da olduğunu kaydeden Tokel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ürünlerimizin tanıtıldığı katalogları hazırlatıyoruz. Bunları artık uçak bakım tesislerine biz satacağız artık. Tabi bazen de kiralayacağız. Sertifikasyonun gerektirdiği test merkezlerinin hepsini kurmamız lazım. Bununla ilgili olarak Türk Standartları Enstitüsü ile anlaştık. Aramızda protokol var. İhtiyacım olan laboratuvarı söyleyeceğim onlar da kuracak. Bu manada ilk laboratuvarı Gebze’de kurduk. Şu anda da tam kullanılır hale geldi artık testlerimizi yapabiliyoruz. Güzel bir
haber de ikinci bir özel sektörün olduğunu öğrendik. Onu da değerlendireceğiz ama bu bizim için çok hayatiydi. Hemen tüm dallarda teknolojinin gereği olan her şeyi yapmak zorundayız ve yapacağız.”
"YÜZDE YÜZ YERLİ UÇAK"
Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bu millet çok zor şartlarda kazandığı birikimlerini yıllarca yurtdışından alınan uçaklara, tanklara harcadı. Üretmekte ürkek davrananlar ithal etmekte pek cesur çıktılar’ değerlendirmesine de işaret eden THY ve THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tok, “Evet. Sıkıntı burada. Ama bunun da sebebi bürokrasi. Çünkü üretime dönmüyor, üretimi sevmiyor. Bürokratlar artık bu hedeflere uygun olarak iş görmek, hızlı çalışmak sonuç almak zorundalar. Çünkü siyasi irade bu konuda çok kararlı. Yani 2023’te yüzde yüz yerli uçağımızı yapacağız. Başka yolu yok. Bürokratlar da bu aşamada kendilerine verilen yetkileri, inisiyatifleri kullanması, icraat yapması lazım. İnşallah hayırlısı olur. Biz ümitsiz değiliz. Zaten koşturuyoruz. Bu bıkkınlığa, bezginliğe de topyekûn savaş açtığımıza göre sıkıntı olmayacağını ümit ediyorum” dedi.
"BU KALKINMA HAZIYLA ÇİN’E YETİŞEMEYİZ"
Konuşmasının devamında, bürokratların gelişmelerin zevkine ortak olmaları gerektiği vurgusunu da yapan Halil Tok, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bürokrasi şu zevki hissedemiyor; çalışsalar, ürün çıkarsalar, sonuç alsalar mutlu olacaklar. Farkında değiller bir ataletin içerisinde mutluyum zannediyorlar, mutlu değiller aslında. Çalışsalar hem bereketleri, imkânları artacak, hem de gerçek mutluluğu yakalayacaklar. Bir kısır döngüye girmişler, çıkmıyorlar. Biz yüzde 10-20 kalkınamazsak yetişemeyiz ki. Çin yüzde 10 büyüyor, biz yüzde 4 büyüyoruz. Yüzde 20 büyümemiz lazım ki genç daha dinamik nüfuz yani ve bunun da örneği var, Türk Hava Yolları. Bizim de içimizde de tartışma, kavga var. Ama buna rağmen biz 20 büyüyebiliyoruz. Başka kurum kuruluşların da bunu yapması lazım. İnsanların bir kere kendine dönük bir özeleştiri yapması, sorumluluklarını fark edip ona göre, sorumluluklarını yerine getirmeleri lazım.”
"BÜROKRATİK HANTALLIK DERDİMİZ"
Gaziantep Üniversitesi GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da, Tok’un bürokratik engellerle ilgili yakınmasına destek olurken, kendilerinin de zaman zaman bö tür engellerle karşılaştıklarını vurgulayarak, “Şu 657 var ya, bu bittiği anda biter. Bir adam devlete girip de 30 sene öğretim üyesi, memur olmaz. İşe yarıyorsan, uluslararası standartlara göre düzenlenmiş bir şekilde akreditasyon sözleşmen devam edecek. Bin lira alıyorsan, iyi çalışmışsan 3 bin lira vereceğim. Yoksa gir 30 sene devlette otur. Böyle bir şey olamaz. Olursa da bürokratik engeller iş yapmanıza her zaman engel olmaya devam eder” dedi.
Sunumun ardından GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, THY Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel’e, sedef işlemeli sandık hediye etti.