STEM okulunda 200 öğrenciye sertifika verildi 

Güncelleme Tarihi:

STEM okulunda 200 öğrenciye sertifika verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 16:57

STEM okulunda 200 öğrenciye sertifika verildi 

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP'te kızların fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında aktif rol almasını hedefleyen 'Kızlar İçin STEM Okulu Projesi' kapsamında, 200 öğrenciye eğitim verildi. Eğitim programına katılan 6’ncı ve 7’nci sınıf öğrencilerine katılım sertifikası dağıtıldı. 
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi ile İstanbul Aydın Üniversitesi STEM Merkezi işbirliğinde düzenlenen projenin Gaziantep ayağı tamamlandı. Proje çalışmalarında öğrencilere, uzman eğitmenler tarafından; yaparak öğrenme, teorik anlatımlarla pratik yaklaşımları birleştirme esaslı program uygulandı. Toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirecek hedefleri yakalamak için kız çocuklarına, küresel ölçekte bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarına eğilim göstermesi amaçlanan proje, Türkiye’nin 2023 hedeflerini destekleyecek.

ŞAHİN: GÜZEL PROJELERİ DOĞRU YÖNETMEMİZ GEREKİYOR
Projenin kapanış ve katılım sertifikası dağıtım töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin şunları söyledi:
"5 yaşına gelmeden temiz bulamadığından ölen çocuklar, 1 doların altında yoksullukla mücadele eden bir dünya var. Savaşlara, göçlere ve bütün olumsuzluklara karşı çok sağlam durmamız lazım. O yüzden güzel projeleri doğru yönetmemiz gerekiyor. Dünya endüstri 4.0 diyor, yapay zeka diyor. Bizim medeniyetimiz, çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlamamızı emrediyor. Peygamberimizin Veda Hutbesi’ne baktığımız zaman kadını, erkeğin tamamlayıcısı olarak gösteriyor. Üstünlüğün cinsiyette değil takvada olduğunu söylüyor, takva dediğiniz şey, iyi insan olmaktır. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin yok edildiği bir medeniyetten geliyoruz. Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bir Dünya’dan insanı merkeze alan bir anlayışa geldik. Kızları ve erkekleri geleceğe hazırlayın diyen bir medeniyetten geliyoruz. O zaman bize ne oluyor? Erkek bakış açısıyla oluşan bir Dünya’dA yapmamız gereken çok işimiz var. Biz eşitiz ve adalet istiyoruz. Kalkınma yolculuğunda kızlarımız ve erkeklerimiz birlikte yürümek zorundadır. Tek kanatlı kuş uçamaz, tek bacaklı atlet koşamaz. Tek kanatlı kuşla kalkınma yolculuğunu tamamlayamayız.  Dünya artık 3K döneminden bahsediyor. Kas dönemi bitmiştir, artık paranın güç olduğu, kasa dönemi de bitmiştir. 3K döneminde kafa dönemindeyiz. Toplumun yarısının aklını yok sayamayız. Toplumum yarısı ana ise, toplumun yarısı duygusal zekasıyla, iletişimiyle, rahmetiyle, merhametiyle toplumu ayakta tutan kız çocuklarıysa onları geleceğe iyi hazırlamamız lazım. İnsanları genetik kodlarına uygun olarak yetirmemiz gerekiyor. Sürekli sınırlıyoruz, kızlar şunu yapamaz, erkekler şunu yapamaz, böyle bir şey yok. Dolayısıyla sizin yaşama hakkınızı, eğitim hakkınızı, size dair yeteneklerinizi geleceğe taşımamız lazım. Biriniz fende, biriniz edebiyatta, diğeriniz musikide iyi olabilirsiniz. Ama biz daha anne karnında ayrımcılık yapıyoruz. Bunların doğru olmadığı yeni bir dünya var. Bu projeyle kızlarımızı yapay zeka dönemine,  endüstri 4.0 dönemine hazırlamamız lazım. Azıcık birisinin kafası çalışsa hemen onu doktor yapmaya çalışıyoruz. Ama bizim mühendislere de ihtiyacımız var. Toplumda, sadece erkek mühendis olur gibi bir algı var. Nasa’da, Silikon Vadisi’nde çalışan çok başarılı kadın mühendisler var. Hiçbir işte ayrımcılık istemiyoruz, kutuplaşma istemiyoruz, ötekileştirme istemiyoruz."
Kendisinin bir mühendis olduğunu ve 15 yıl boyunca özel sektörde çalıştığını hatırlatan Şahin, "Biz sizin kadar şanslı değildik. 2000’li yıllardan önce fırsat eşitliği bakımından her şey daha zordu. 1980’li yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandığım zaman ailemin beni okutacak mali durumu yoktu. Mücadele ettim, annemin nakış parasıyla okudum. Bu çok önemli rol model olmaktır aslında. Üniversiteye gittiğim zaman yurt çıkmadı, şu an bizim ilimizde yurt çıkmayan kız öğrenci yok. Herkese fırsat eşitliği verilebiliyor. Mücadele ede ede kazanırsınız, sizin şartlarınız bize göre çok iyi. Rekabet içerisindesiniz ama özellikle cumhurbaşkanımızın kız çocuklarına pozitif bakış açısı getirmesiyle çok önemli bir 15 yıl geçirdik. Eskiden bu kadar kredi ve burs veren devlet bakışı yoktu.  Valimizin başkanlığında yürütülen çalışma kapsamında ‘kızını okutursan sana destek veririm’ diyen bir bakış açısı var. Azıcık fırsat verildiği zaman ortaya başarı hikayesi çıkıyor. O yüzden sizler çok başarılı işlere imza atacak geleceğin valileri olacaksınız, bakanları olacaksınız, belediye başkanları olacaksınız. Bunun için tek yapacağınız şey kendinize inanmak ve güvenmektir. Derslerimize iyi çalışacağız, disiplinli olacağız, odaklanacağız ve başaracağız. Bize düşen size küçük küçük fırsat eşitliği vermektir. Bu projeyle sizin bakışını değiştiriyoruz. Dünya’nın 10’uncu büyük ekonomisini, 2023 hedefini sizlerle başaracağız. Eğer ben bu ülkede, Fatma Şahin olarak milletvekili olduysam, bakan olduysam, büyükşehir belediye başkanı olduysam hiçbirinizin benden daha az başarılı olma lüksünüz yok. Sizler benden daha başarılı olacaksınız, ben başardıysam sizlerde başaracaksınız" dedi.

VALİ GÜL: ARTIK KIZ ÇOCUKLARIN OKULLAŞMASINI TARTIŞMIYORUZ
Gaziantep Valisi Davut Gül, bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen proje paydaşlarına teşekkür ederek, "Artık Türkiye’de kız çocuklarının okullaşmasını tartışmıyoruz. Cumhuriyet kurulduktan sonraki dört nesil yeteri kadar eğitim alamadı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla kız ve erkek çocuklarının okullaşma sorunu ortadan kalktı. Şimdi konuştuğum mesele kaliteli eğitim. Kaliteli eğitimi verebilmemiz için derslik ihtiyaçlarının tamamlanması lazım, öğretmen ihtiyaçlarının tamamlanması lazım, herkesin okullaşması lazım. Okul öncesi eğitim yakın zamanda zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Ekonomik sebepten dolayı okumama gündemimizden çıktı. İhtiyaç sahibi kişilerin okula gitmesi halinde ilkokula giden kız çocuklarına aylık 40 lira, ortaokul ve lisede 60 lira ailenin hesabına yatıyor. Kredi yurtlar kurumuna bağlı yurtta kalmak isteyen her üniversite öğrencisi, yurtta kalabilecek duruma geldi. Dünya’nın gittiği yere gidebilmemiz için eğitim kalitesini artırmamız lazım" diye konuştu.
Konuşmaların ardından eğitim programına katılan öğrencilere katılım sertifikası dağıtıldı. Başkan Şahin ve protokol üyeleri, öğrencilerin yaptığı çalışmaları inceledi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!