Sahur öğünü sağlık sorunlarını engelliyor

Güncelleme Tarihi:

Sahur öğünü sağlık sorunlarını engelliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 14:59

Sahur öğünü sağlık sorunlarını engelliyor

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Hülya Yılmaz, Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin sahurda yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Sahur öğününü atlamak veya yanlış besinler ile tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu, açlık süresini uzatmaktadır ve böylece metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çok uzun süreli açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artmaktadır. Ertesi gün ise aç kalma süresi uzadığı için metabolizma hızı düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu nedenle sahur öğününü doğru besinlerle tamamlamak oruç süresini daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatmak açısından son derece önemlidir” dedi.
Sahurda hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, "Sahur öğünü için gün boyu tokluk hissini uzatan posalı, düşük yağlı, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tok tutacağı düşünülen ancak kan şekerine kısa sürede etki ederek bazı sorunlu belirtiler oluşturan hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, beyaz ekmek, makarna gibi besinlerden uzak durulmalıdır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!