Güncelleme Tarihi:
Hasan KIRMIZITAŞ/GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Engel elde, ayakta, kulakta değil, engel yaşarmayan gözde, nasırlaşmış kalptedir" dedi.
Şahin, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla SANKO Üniversitesi'nde düzenlenen 'Engelleri Aşmak' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, bu etkinliği çok kıymetli bulduğunu, kendileri açısından da “nerden nereye geldik, neredeyiz ve ne yapmalıyız" değerlendirmesine fırsat bildiklerini söyledi.
'Engelli hakkı, bir insan hakkıdır, bir imtiyaz değil' diyen Şahin, Türkiye'nin dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olmayı hedeflediğine vurgu yaparak, bunun için toplumun tüm kesimlerinin 80 milyon engelli, engelsiz, kadın, erkek, yaşlı, genç herkesin kalkınmanın bir parçası yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Şahin, 2005 yılında Türkiye'de ilk kez engellilerle ilgili yasa çıkarıldığını anımsatarak, “Bu çok önemli. En önemli dönüşüm zihinsel dönüşümdür. 80 milyon herkesin bunun bir kalkınma yolculuğu olduğunu anlaması gerekiyor. Herkesi beraber kucaklayarak herkesi kapsayarak bu yolculuğa gitmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
Engel gruplarındaki hukuki düzenlemelerin dört ana başlık altında yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, şöyle devam etti:
"Birincisi eğitim. Özel rehabilitasyon çok daha kuvvetlenerek yoluna devam etmesi gerekiyor. Engel elde, ayakta, kulakta değil, engel yaşarmayan gözde, nasırlaşmış kalptedir. Bir diğeri sağlık. Her doğan çocuğun sigortalı doğması ve 18 yaşına kadar sağlık imkânlarından istifade edilmesi engelliler için büyük bir fırsat oldu. Ulaşılabilirlik; şehirde dolaşıp bir sanat ya da spor etkinliğine katılabilmesi, yapmak istediği her şeyi ulaşabilmesi ki, arkadaşlarımla ulaşılabilirlik erişebilirlik üzerine çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Diğeri de sosyal destek sistemi. Her engel gurubu için özel çalışmamız gerekiyor. Türkiye'nin en büyük Engelsiz Yaşam Merkezi'ni yapıyoruz. Bu işi en iyi şekilde yapmak için sizlere ihtiyacımız var. Dünyanın en güzel tesisini yapsanız da bilim ne söylüyor diye bakmadığında eksik kalır. SANKO Üniversitesi'nin böyle bir bölümü var, başımızda böyle hocalar ve öğrenciler var. Pratik ve teoriği birleştirirsek bunu başarabiliriz. Zihinsel dönüşümü yapabilirsek bunu başarabiliriz. Mesele empati yapmak, birbirini anlamak, gönül diliyle konuşmak."
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı da yaptığı konuşmada, engelli bireylere diğer bireylerle aynı düzeyde haklara sahip olduklarının bilinci ve insan onuruna yakışır biçimde fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetleri ile spor ve sanatta, eğitim ve istihdamda kendilerine yeten ve bağımsız bireyler haline gelmeleri sağlamanın, bilim yuvası olarak asli görevleri olduğuna vurgu yaptı.
Engelli bireylerin hayatlarını daha iyi şartlarda devam ettirebilmeleri ve sosyal hayatın içinde yer almalarının iyi planlanmış bir rehabilitasyon programına ve bunu gerçekleştirecek ekibin içinde önemli ve yetkin bir göreve sahip fizyoterapistlerin eğitimi ile mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümümüz bu amaç doğrultusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip fizyoterapistler yetiştirmektedir. Geçen yıl engelliler haftasında başlattığımız ve toplumda farkındalığın oluşmasında önemli bir role sahip olan 'Engelleri Aşmak' temasını bu yıl bir sempozyumla sürdürüyoruz. Ayrıca geleneksel hale gelmesinden mutluluk duyacağım diğer bir konu da SANKO Üniversitesi öğrencileri ve öğretim elemanlarının seçimleriyle belirlenen “Yılın Sporcusuö ve 'Yılın Takımı' ödüllerinin dağıtılmasıdır. Gelecek yıl daha geniş bir seçim platformunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sempozyumumuzun hedeflenen amaca ulaşmasını diliyorum."
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu dile getirerek, “1990 yılında bu işe başlayarak, ne kadar doğru bir karar vermiş olduğumu bir kez daha görüyorum" dedi.
Türkiye'de yaklaşık 10,5 milyon engelli olduğunu ve yakınlarıyla birlikte bu sayının 25 milyona ulaştığını belirten Prof. Dr. Ergun, iletişim sıkıntısı yaşadıklarını vurgulayarak, "Bir şairin dediği gibi, 'İnsanların kanatları yok, insanların kanatları kalplerindedir'. Ben de sizlere kalplerinizin götürdüğü yere, güzel ülkemin güzel insanlarının kalplerine sadece bir gün değil her zaman ulaşmanızı diliyorum. Birlikteysek başarırız" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Güner Dağlı ve Prof. Dr. Nevin Ergun moderatörlüğünde gerçekleşen 'Birlikte Başarmanın Yolları' konulu panelde Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk, 18 branşta aktif spor yapıldığına dikkat çekti.
FOTOĞRAFLI