IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 12:02
GAZİANTEP’TE FAALİYET GÖSTEREN MİRKELAM GÖZ MERKEZİ BÜNYESİNDE GÖREVE BAŞLAYAN PROF. DR. M. AKİF BÜYÜKBEŞE DİYABET HASTALARININ YANI SIRA DAHİLİYE HASTALIKLARI KONUSUNDA HİZMET VERECEK.
Gaziantep’te faaliyet gösteren Mirkelam Göz Merkezi bünyesinde göreve başlayan Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe diyabet hastalarının yanı sıra dahiliye hastalıkları konusunda hizmet verecek.
Gaziantep’in ve Güneydoğu Anadolu’nun ilk göz merkezi olma özelliğiyle uzun süredir hizmetlerini sürdüren Mirkelam Göz Merkezi’nde Dahiliye Uzamı Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe göreve başladı. Her geçen gün yeni hekimler ekleyerek kadrosunu güçlendiren Mirkelam Göz Merkezi yeni göreve başlayan Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe ile özellikle diyabet hastalarına yönelik hizmetlerini arttıracak. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Mirkelam Göz Merkezi Baş Hekimi DR Hüseyin Mirkelam “Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe merkezimizde kadrolu olarak göreve başladı. Göz hastalıkları uzmanı hekimler, hastanın gözdeki problemleri gözlemleyerek hastanın diyabetli olduğunu bazan ilk teşhis eden kişilerdir. Merkezimizde özellikle göz sorunu bulunan diabet hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için Dahiliye uzmanı ve diabet alanında uluslararası üne sahip olan Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe’nin merkezimizde göreve başlamasını sağladık” dedi.
Hastalara bundan sonra Mirkelam Göz Merkezi’nde hizmet vereceğini ifade eden Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe de, “Bundan sonraki süreçte Mirkelam Göz Merkezi’nde görev yapacağım. Hasta kabullerimi burada gerçekleştireceğim” dedi.
Diyabete de dikkat çeken Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe diyabetik retinopati, 50 yaş altındaki körlüğün birinci nedeni olduğunu söyledi. Bu alandaki çalışmalarını Mirkelam Göz Merkezi’nde sürdürecek olan Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe yaptığı değerlendirmede, “Diyabet uzun süreli kan şekeri yüksekliğine bağlı retinadaki küçük damarları tıkayarak beslenmesini engellediğini ve zamanında müdahale edilmezse retinanın tamamen kaybına ve körlüğe kadar gidebilecek bir hastalıktır. Diyabetik retinopatinin günümüzde 50 yaş altındaki körlüğün birinci nedenidir. Diyabetik retinopatinin erken, orta, ileri dönemlerde görmeyi farklı derecede etkiler. Hastaların özellikle makula yani sarı nokta bölgesi tutulmuşsa görme azalır. Bu hastaların yakın görmeleri bozulur, bazı hastalarda görme yüzde 5 oranında azalırken, bazı hastalarda bu oranın yüzde 90’a çıkabilir. Bu açıdan diyabet ve göz hastalıkları uzmanlarının birlikte çalışması hastalığın etkin tedavisinde kritik önem taşımaktadır. Bizlerde Mirkelam Göz Merkezinde göz hekimi arkadaşlarımızla koordineli olarak bu alanda hizmet vereceğiz” dedi.
DİYABET HASTALARI İÇİN GÖZ KONTROLÜ ŞART
Prof. Dr. Mehmet Akif Büyükbeşe Türkiye’de 5.2 milyon kişinin mücadele ettiği diyabet hastalığının son 10 yılda yüzde 100 oranında arttığının altını çizerek, diyabetin komplikasyonlar oluşmadan kontrol altına alınması gerektiğini, diyabetin, Türkiye’de hızla artış gösteren ve günümüzde neredeyse her ailede ya da komşumuzda sıkça rastlanan bir hastalık olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Büyükbeşe, Tip 1 diyabet hastalarının hastalığın beşinci yılından itibaren, Tip 2 diyabet hastalarının ise tanı konur konmaz göz muayenesine gitmesi gerektiğini, çünkü diyabetik retinopati tanısı konulduğunda hastaların zaten yaklaşık 5 yıldır fark edilmemiş diyabeti olduğunun altını çizdi. Diyabetik retinopati teşhisi konulan hastaların ise 3-4 ay aralıklarla kontrole gitmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. M. Akif Büyükbeşe, hastalıkta erken teşhisin önemli olduğuna da dikkat çekti.