Omuriliği açıkta doğan bebek Anka'da sağlığına kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Omuriliği açıkta doğan bebek Ankada sağlığına kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2017 10:49

Omuriliği açıkta doğan bebek Anka'da sağlığına kavuştu

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - OMURİLİK ve etrafındaki zarları açıkta doğan Suriyeli bebek, Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı operasyonla hayata yeniden tutundu.

Suriyeli 23 yaşındaki Basel Hasain'in eşi 22 yaşındaki Vela Hasain, Gaziantep Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde bir erkek bebek dünyaya getirdi. 2 kilo 800 gram ağırlığında doğan bebeğin ilk muayenesinde omurilik kesesinin dışarıda olduğu tespit edildi. Özel Gaziantep Anka Hastanesi'ne sevk edilen bebek, burada vakit kaybedilmeden ameliyata alındı. Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Karasu tarafından yapılan başarılı operasyonla belindeki açık sinir kılıfları kapatılıp yarası onarılan bebek, ameliyatın ardından yeni doğan yoğun bakım servisinde tedaviye alındı.

Başarılı operasyonu gerçekleştiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Karasu, "Anne rahmindeyken talihsiz şekilde omurgasının gelişmemesi sonucu belinde kese yarası ile doğan bebek hastanemize getirildiğinde hemen ameliyata aldık ve belindeki açık olan sinir kılıflarının kapatıp yarasını onardık. Ardından yoğun bakım servisinde tedavisine devam edildi. Bebeğimizin sağlık durumu şu an iyi, artık taburcu edeceğiz" dedi

Her bebeğin bu kadar şanslı olamayacağını da dile getiren Op. Dr. Karasu, ayrık ya da açık omurga hastalığı olarak bilinen spina bifida hastalığına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Anne karnındayken omurilik kanalının gelişmemesi sonucu meydana gelen, sırtta ya da belde kese şeklinde açıklık oluşması durumuna Spina bifida ya da açık omurga rahatsızlığı denilmektedir. Spina bifida önemli ve ağır bir hastalıktır. Maalesef ülkemizde sıklığı da yüksektir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artış gösteren doğumsal, çok ciddi ve ağır bir hastalık olan spida bifida toplum tarafından pek bilinmiyor ve önemsenmiyor.  Her bin doğumdan üçünde spina bifida görülmektedir. Şu anda dünyada 10 milyondan fazla spina bifida hastası bulunmaktadır. Günümüzde her doğan çocuk da sipina bifida olabilir. Spina bifida; anne karnında gelişen ve omurga ile omurilik sinirlerinin geçtiği kanalla ilgili bir kusurdur. Değişik derecelerde ayaklarda tutmama ve felçlik, bununla birlikte idrar ve gaitasını hissetmeme ve beyin omurilik sıvısının döngüsünü de etkilediği için beyinde su toplama (Hidrosefali) şikayetleri ile hastalık kendini gösterir. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmese de gelişimini etkileyen bazı faktörler deneysel olarak ortaya konmuştur. Bunlar arasında bir B vitamini türü olan folik asit eksikliğinin, genetik, beslenme ısı faktörleri, sigara, alkol, ilaçlar, çevre faktörleri gelmektedir. Bunlar özellikle hamileliğin ilk bir ayında etkilidir."

Bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tedavisini ve takibini yapan Özel Gaziantep Anka Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı ise, spina bifida hastalığı ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

"Doğum öncesi yaşamda nöral tüp denilen omurilik kanalı üçüncü haftada kapanmaya başlar. Eğer kapanma gerçekleşmezse, nöral tüp defektleri olarak adlandırılan ansefalosel, meningomiyelosel ve ayrık omurilik malformasyonu vb. şeklinde defektler ortaya çıkar. Omurilik anomalileri en sık görülen doğuştan gelişen anormalliklerdendir. Dünyada 1000 doğumda 1- 6.5 oranında görülür. Ayrık omurilik anormalliğinin tek bir nedeni yoktur. Çevresel ve genetik pek çok faktör rol oynamaktadır. Bir ailenin bir çocuğunda bu anormalliğin olması halinde bir sonraki gebelikte tekrarlama riski de yüzde 2-3 oranında artmaktadır. Irk, coğrafi şartlar, sosyo ekonomik durum, beslenme, vitamin eksiklikleri, antiepileptik ilaçlar, obezite ve ateş bu anormalliklerin ortaya çıkmasını artırıcı faktörler olarak bilinmektedir. Annenin şeker hastalığının olması bu riski 3 kat artırmaktadır. Bu sorun önlenebilir bir durumdur. Anne adaylarının gebe kalmadan önce, gebelik düşündükleri anda folik asit kullanmaya başlamaları gerekir. Gelişmiş ülkelerde gıdalara folik asit ekletilmektedir. Bu tür anormalliği olan ve doğumdan önce problemi fark edilen bebeklerin deneyimli, neonatolog (yenidoğan uzmanı) ve beyin ve sinir cerrahisi uzmanının bulunduğu merkezlerde doğması çok önemlidir. Yenidoğan ile beyin ve sinir cerrahisi uzmanının beraber çalışması, operasyonun en erken dönemde yapılması, sakatlık ve ölüm oranlarını ciddi şekilde azaltmakta, bebeğin uzun dönem sonuçlarının daha iyi olmasına yol açmaktadır."

FOTOĞRAFLI

Bebeklerinin sağlığına kavuşması ile büyük mutluluk yaşayan Vale ve Basel Hasain, Laith adını verdikleri bebeklerini kucaklarına alıp sevinç gözyaşları döktü. İlk bebeklerinin hayatını kaybettiğini, ikinci bebeklerini de kaybedeceklerini düşünüp çok korktuklarını dile getiren Suriyeli çift, “Biz, amca çocuklarıyız. Bu durum akraba evliliğinden kaynaklı olabiliyormuş. Çok şükür bebeğimiz sağlığına kavuştu. Türk vatandaşlarının yararlandığı sağlık hizmetinden ayrım yapmaksızın bizim de yararlanmamızı sağlayan Özel Gaziantep Anka Hastanesi yönetimine ve bebeğimizin yaşaması için elinden geleni yapan değerli doktorlara çok teşekkür ederiz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!