IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 18:05
MEVSİM GEÇİŞİ HASTALIKLARINA DİKKAT
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Ayla Yava, mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde çocukların, yaşlıların ve kronik rahatsızlığı olan kişileri, sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı
Doç.Dr. Ayla Yava, mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde, kronik akciğer hastaları, bebekler, çocuklar, yaşlıların hastalık riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Mevsimsel geçiş dönemlerinde risk grubunda bulunanların iyi bir korunması gerektiğini vurgulayan Yaya, risk grubunda yer alan yaşlıların kronik hastalığı bulunanlarda hastalık riskin iki katına çıktığı ifade etti. Kalabalık ortamlarda uzun süre kalanların da hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğunu anlatan Yaya, "Yaşlıların açık alanlarda bulundukları sürede dikkatli davranmaları gerekiyor. Bu enfeksiyon bulaşma riskini azaltır. Cerrahi girişimlere maruz kalan veya ameliyat olacak kişilerde de risk bulunuyor. Bu kişilerin bulaşıcı hastalığa yakalanması, asıl hastalıklarının tedavisini zorlaştırabilir" diye uyarılarda bulundu.
"SARIP SARMALAMAYIN"
HKÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayla Yava, mevsim geçişi hastalıkları riskini azaltmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Yaya, "Bağışıklık sistemini zorlayıcı olan bu geçiş dönemlerinde dikkatli giyinmek gerekir Ayrıca terlemeli ve üşütülmemelidir. Terleyince mutlaka kıyafetlerin değişmesi lazım" dedi. terleme ve ateşin yüklediği durumlarda özellikle çocukların sarıp sarmalandığını hatırlatan Yaya, böyle bir durumun çocukta havale geçirmesine neden olabileceğini hatırlattı. Yaya, "Özellikle çocukları ateşlendikleri dönemde kalın giydirmek havaleye bile neden olabiliyor. Terleme zaten vücut ısısının artmasına reaksiyon olarak gelişen bir durum. Böyle bir haldeyken vücudu sıkça sarıp ısıtmak riski artırıyor. Terleme ve ateş durumunda vücut ısısı dikkatli bir şekilde takip edilmeli, devam etmesi durumunda da mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
HAVALEYE DİKKAT
Yaya, geçiş dönemlerinde çocukların havala geçirmesi vakalarına sık rastlandığını kaydederek, havale rahatsızlığın çocuklarda ileriye dönük kalıcı hasarlar verebileceğini ifade etti. Yaya, "Geçiş dönemlerinde çocuklarda yüksek ateş nedeniyle havaleye varan vakalar meydana geliyor. Vücudun ısı kontrol merkezi beyinde olduğundan, aşırı ateş ve havale nedeniyle beyinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Grip aşısı da vücudu koruyacak önemli bir önlem olacaktır” diye konuştu.