Merhum Cemil Cahit Güzelbey GAÜN’de Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Merhum Cemil Cahit Güzelbey GAÜN’de Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 11:07

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) TÜRK HALK BİLİMİ TOPLULUĞU TARAFINDAN HAZIRLANAN, ÖLÜMÜNÜN 20. YILINDA CEMİL CAHİT GÜZELBEY ANMA TÖRENİ KAPSAMINDA “GAZİANTEP HALK KÜLTÜRÜNE ADANMIŞ BİR ÖMÜR: CEMİL CAHİT GÜZELBEY” ADLI PANEL GAÜN ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDE DÜZENLENDİ.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Halk Bilimi Topluluğu tarafından hazırlanan, Ölümünün 20. Yılında Cemil Cahit Güzelbey anma töreni kapsamında “Gaziantep Halk Kültürüne Adanmış Bir Ömür: Cemil Cahit Güzelbey” adlı panel, GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi.
GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynel Özlü’nün başkanlığını yürüttüğü panele, GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, Dt. Ragıp Güzelbey ve GAÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin panelist olarak katıldı.
Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Zeynel Özlü, Cemil Cahit Güzelbey’in yaşamı hakkında bilgi vererek, Güzelbey’in hukukçu kimliğinin yanı sıra folklor çalışmalarının hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Güzelbey’in, Cumhuriyet savcılığı yaptığı dönemde de hakimlik yaptığı yıllarda da folklorik araştırmacı yönünün oldukça ağır bastığını, hatta Siverek’te Cumhuriyet Savcısı olduğu yıllarda bölgeyle ilgili folklor araştırmaları yaparak kayıt altına aldığını ve görev yaptığı illerde bu çalışmalarını yayınladığını ifade etti. Cemil Cahit Güzelbey’in Gaziantep Müzesinde bulunan Şer’i Mahkeme Sicilleri üzerinde çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Özlü, “1523 - 1911 yılları arasındaki 388 senelik bir zaman dilimini kapsayan, 50 bin sahifeden ve yaklaşık 175 ciltten oluşan Gaziantep Şer’i mahkeme sicilleri üzerinde, uzun yıllar çalışma yapmış ve uzun uğraşlar sonucunda bunların bir kısmını üç ciltten oluşan kitap haline getirmiştir” dedi.
Merhum Cemil Cahit Güzelbey’in şairlik yönü hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbrahim H. Güzelbey, şairlik yönünün oldukça güçlü olduğunu, şiirlerinde ‘Cimcime’ ve ‘Emrak’ mahlaslarını kullandığını söyledi. Prof. Dr. Güzelbey, Cemil Cahit Güzelbey’in hukukçu kimliğinin yanı sıra kendini Gaziantep tarihine, kültürüne edebiyatına adamış önemli bir araştırmacı olduğunu ifade ederek, kent kültürü konusunda yazılmış çok sayıda ulusal ve uluslar arası düzeyde çalışmalar yaptığını belirtti. Cemil Cahit Güzelbey’in edebi yönüne dikkat çeken Prof. Dr. Güzelbey, Gaziantep’in Nizip ilçesinin mezarlığının kapısında yazılan şiirin Mehmet Akif Ersoy’a değil amcasına ait olduğunu belirterek, aruz ve hece vezninde yazılmış şiirlerinden örnekler sunarak şairlik yönünün aileden gelen bir yetenek olduğunu belirtti.
Dt. M. Ragıp Güzelbey, “İnsanların belki de en zor anlatacağı kişiler kendi yakınlarıdır. Babam Cemil Cahit Güzelbey ile yaşamının son evresine kadar birlikte olma şansını buldum. Kendini Gaziantep’e adamış kent kültürüne ait dokuları kayıt altına almaya çalışan özverili biriydi. Çalışmalarını her zaman her şeyin önünde tuttu. Yaşamının son yıllarında kendisi için evinde oluşturduğumuz bir kütüphane Gaziantepli gençlerin her zaman uğrak yeri oldu. Geç saatlere kadar ziyaret eden öğrencilere çalışmalarından kesitler sundu” diye konuştu.
Babasının maddiyata hiç önem vermediğini ifade eden Ragıp Güzelbey, annesinin küçük birikimlerine katkı sağlayarak eski Adana yolu üzerinde bulunan Acaroba köyündeki halı dokuma kursunu ve kullanılmayan okulda tadilat yaparak anne ve babasının adını yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti.
GAÜN Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, Gaziantep’in bir kültür şehri olduğunu, bu çerçevede Gaziantep’in yetiştirdiği kültür ve sanat adamlarının büyük emeği olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gaziantep halk kültürüyle ilgili hemen her konuda çalışma yapan Güzelbey, “Türk Folklor Araştırmaları”, “Türk Folkloru”, “Folklor” gibi ulusal dergiler yanında, başta “Başpınar” ve “Gaziantep Kültür Dergisi” olmak üzere, yerel dergi ve gazetelerde halk kültürü araştırmalarını yayınlamış, katıldığı sempozyumlarda Gaziantep’e özgü değerlerin tanıtılması için çalışmıştır. Gaziantep folklorunun derlenmesi, yayımlanması, incelenmesi ve yerelden ulusala taşınması bakımından Cemil Cahit Güzelbey’in yaptıkları oldukça önemlidir. Çalıştığı konuların çeşitliliği ve pek çok amatör araştırmacıda gördüğümüz salt metin yayımından ibaret olan bir yaklaşım sergilememesi, onu farklı kılan özellikleridir. Çalışmalarında tarihî kaynakları ve yazılı belgeleri titizlikle kullanan Cemil Cahit Bey, yaptığı derlemeler ile yazılı kaynakları bir arada kullanabilen bir folklor araştırmacısıdır. Bugün gerek Gaziantep’te gerekse Türkiye genelinde avukatlığı ile değil, Gaziantep folkloru hakkında yaptığı çalışmaları ile tanınmasının nedeni de budur. Cemil Cahit Güzelbey’in anısının yaşatılması ve yarım bıraktığı çalışmalarının tamamlanması, her şeyden önce Gaziantepli araştırmacıların bir vefa borcudur.”
Panelin sonunda panelistlere hediye takdim eden GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Cemil Cahit Güzelbey’i ölümünün 20. yılında rahmetle andığını ifade ederek, panelin düzenlenmesinde katkıda bulunan başta Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun olmak üzere panelistlere teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!