Konukoğlu'ndan girişimcilik vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Konukoğlundan girişimcilik vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2018 12:04

Konukoğlu'ndan girişimcilik vurgusu

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, meslek liselerini kapatmanın büyük bir hata olduğunu belirterek, “Geçmişte bu hatayı yaptık. Meslek liselerine gereken önem verilmedi. Bazılarımızın 'ara' olarak tanımladığı, benim 'ana' eleman dediğim işgücü sıkıntısını yaşadık ve yaşıyoruz" dedi.

Konukoğlu, 'Girişimcilik Senin İçinde, Gözünde Büyütme' sloganı ile TOBB ETÜ'de, TOBB, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, TOBB ETÜ, Ankara Kalkınma Ajansı ve Habitat'ın düzenlediği, 'g3 Geleceğin Gücü Girişimciler' konulu etkinlikte, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı'nın sorularını yanıtladı.

TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı da olan Abdülkadir Konukoğlu, sanayinin ana eleman kaynağı olarak tanımladığı meslek liselerine son dönemde ciddi önem verilmeye başlandığını anımsatarak, “İşletmeler 'ana' eleman olan meslek liseliler olmadan verimli ve başarılı performans sergileyemez. İstediğiniz kadar mühendis istihdam edin, 'ana' eleman olmadan yeterli olmaz" diye konuştu.

Türkiye'de 200'e yakın üniversite bulunduğunu anlatan Konukoğlu, her üniversitede her bölümün açılması yerine, belli üniversitelerin belli alanlarda üst düzey eğitim vermesini önerdi.

"Örneğin, mühendislik eğitimi 2-3 kentte bu alanda yetkin hale getirilen ve hangi alanda mühendislik eğitimi verilecekse uygulama alanı bulunan kampüslerde verilmeli" diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Tekstil mühendisliği eğitimi verilen bölümün yanına uygulama amaçlı tekstil fabrikası kurulmalı, öğrenci işin püf noktasını o fabrikada uygulayarak mezun olmalı. Bu inşaat mühendisliği, makine mühendisliği ve diğer mühendislikler için de geçerli olmalı. Bunu yaptığımız taktirde ülkemiz adına çok olumlu dönüşler sağlanır."

'SANKO ve Konukoğlu Ailesi benim için önemli. Anadolu'dan çıkan ve Gaziantep'te kalan Konukoğlu Ailesinin lideri olan Abdulkadir Ağabey ile programa çıkmak benim için onur' diyen Sabancı, bu sayede Gaziantep'in sanayileşme başarısı gösterdiğine vurgu yaptı.

Sabancı, şirketlerin doğdukları yerde kalmasının öneminin Gaziantep'te görüldüğüne işaret ederek, “Biz şehrimize sahip çıkmadık, belki de şehrimiz bize sahip çıkmadı" dedikten sonra, Konukoğlu'na yatırımları neden Gaziantep'te yaptıklarını sordu.

"Gaziantep bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz, iş yaptığımız, Gazianteplilerle birlikte büyüdüğümüz ve bugüne geldiğimiz yuvamız. Şehir de bize sahip çıktı" diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim bir sloganım var; Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep. Yatırımlarımızı bu anlayışla gerçekleştiririz. Yatırım için önceliğimiz Gaziantep'tir. O yatırım Gaziantep'te yapılmıyorsa, bu kez önceliğimiz komşu iller olur. Oralarda da yapılamıyorsa, diğer illere gideriz ama Türkiye'de yatırım yaparız. Yurt dışında yatırımı yanlış bulmuyorum ama biz ülkemizde işsizlik varken, gidip başka ülkenin işsizine istihdam sağlamayız. Şirketlerimizin, holdingin merkezi de Gaziantep'tedir. Bunu da şunun için yapıyoruz. Şirket merkezi aynı zamanda verginin ödendiği merkezdir. Büyükşehirlerde ödediğin verginin bir bölümü büyükşehir belediyesine dönüyor. İşte bunun için de merkezimizi İstanbul'a taşımadık. Bu anlayışı diğer illerden çıkan sanayicilerimiz de uygulamalı, onlar da kentlerine sahip çıkmalı, destek sağlamalı."

SANKO'nun, amiral gemisinin tekstil olduğunu ve 11 sektörde faaliyet gösterdiğinin altını çizen Konukoğlu, İsko markası ile denim kumaş üretiminde moda, tasarım, kalite ve kapasite anlamında dünyada açık ara bir numara olduklarının altını çizdi. 

Konukoğlu, Sabancı'nın, aile şirketlerinde görev devrinin gerekliliğine ilişkin sorusuna, şu yanıtı verdi:

"2000 yılında, 65 yaşına geldiğimde SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrılacağımı açıkladım ve 2014 yılı başında görevimi kardeşim Zeki Konukoğlu'na devrettim. Elbette bu durumda herkes bir üst göreve yükseldi. Bu şirkette canlanmayı sağladı. Holdingte günlük işlerden uzaklaşınca, hatalarımı da gördüm. Bunları kardeşlerime aktarıp, gözlemlerimle katkı sağlıyorum. Şirketlerde görev devri ölümle olmamalı. Ayrıca, 65 yaş uygulaması ile bir kenara çekilirken, şirketin daha başarılı yol almasına destek verebiliyorsunuz. Ölümle görev devri olması halinde, şirket yönetiminde panik ortamı olabilir. Bu uygulamanın bir yararı daha var, o da genç kuşak teknolojiyi çok daha iyi kullanıyor. Bizler o ölçüde başarılı değiliz. Teknolojiyi kullananlara yol açmak gerekiyor."

Konukoğlu, Sabancı'nın sorusu üzerine, hayattaki en büyük 'keşke'sinin üniversite eğitimi alamamak ve birebir görüşme yapabilecek derecede İngilizce bilmemek olduğunu da sözlerine ekledi. 

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!