Güncelleme Tarihi:
Ahmet SOYDOĞAN/GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP Sanayi Odası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafındın ortaklaşa “İş ve İstihdam Forumu" düzenlendi. Forumda konuşan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, AB'nin Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye destek çıkmadığını söyledi.
Gaziantep Sanayi Odası Meslek Eğitim Merkezi’nde düzenlenen foruma; Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Direktörü Claudio Tomasi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve İşbirliği Bölümü Başkanı Simona Gatti, protokol üyeleri ve davetliler katıldı.
Formun açılış konuşmasını yapan Konukoğlu, Türkiye'de 3 milyon Suriyelinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin Suriyeliler için elinden geleni yaptığını kaydeden Konukoğlu, şunları söyledi:
"Bugün Türkiye'de 3 milyon Suriyeli misafirimiz var. Dünyada ise 5 milyon civarında Suriyeli kendi topraklarından, vatanlarından kopartılarak ülkelerinin dışında mülteci olarak yaşamak zorunda kaldılar. Biri gelip oturduğun bize mahallenden, evinden gideceksin deseydi kabul eder miydik? Eminim hiç kimse buna gönülden razı olmazdı.Bu yüzden hepimiz el birliği ile bu Suriyeli misafirlerimize sahip çıkmalıyız. Maalesef belirle kuruluşların dışında misafirlerimize sahip çıkan yok. Bugün ülkemizin resmi olarak harcadığı para 20 milyar dolar ve harcamaya devam ediyoruz Buradan bütün dünyaya bir kere daha sesleniyorum bu konuda Türkiye'yi yalnız bırakmayın. Biz Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Avrupa Birliği bize siz kapılarınızı kapatmayın biz size destek olacağız dedi ama destek görmedik."
UNDP Türkiye Direktörü Claudio Tomasi, ise konuşmasında, UNDP Türkiye'nin Suriyeli misafirlerin yaşam şartları için kısa vadeli değil uzun vadeli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Claudio Tomasi, “UNDP Türkiye, Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların yaşamlarını kısa vadede değil, uzun vadeli bir süreçte iyileştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. İnsani yardım müdahalesini tamamlayıcı nitelikteki dayanıklılık temelli kalkınma yaklaşımımız kapsamında, geçim kaynakları ve istihdam olanaklarını geliştirilmesiyle bireyler, kurumlar ve şirketlerin kendi kendine yeterliliklerini güçlendiriyoruz. UNDP’nin dayanıklılık yaklaşımının temeli, ulusal ve yerel yatırımlarla, geçim kaynakları, istihdam ve yerel ekonomik kalkınmayı desteklemeyi içeriyor" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI