Kış Aylarında Fiziksel Aktivite

Güncelleme Tarihi:

Kış Aylarında Fiziksel Aktivite
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 17:18

KIŞ AYLARINDA FİZİKSEL AKTİVİTE

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Elif Dökünlü, kış aylarında yapılacak fiziksel aktiviteler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Fiziksel aktivitelerin kişinin beden ve ruh sağlığının iyi tuttuğunu belirten Elif Dökünlü, bunun yapılan çalışmalarla kanıtlandığını söyledi. Dökünlü, "Aktif egzersiz yapan kişilerde sakatlanma riski ve kronik hastalıklara yakalanma riski azalır. Bedenin zindeliği, ruh sağlığını da olumlu yönde etkiler. Kış aylarında vücudumuz soğuğa karşı organları korumak için yağlanma eğilimine gider ve metabolizma hızı düşer. Bu ise birçok sakatlanma ve hastalığa davetiye çıkarır. Bunun önüne geçmek için kış aylarında fiziksel aktiveye özellikle dikkat etmemiz gerekir. Kapalı mekan sporları bu aylar için daha uygun olmakla birlikte evde yapılabilecek barfiks, şınav ve mekik gibi basit egzersizler kilonuzu korumak, hacim kazanmak ,sıkılaşmak ve kardiyak sağlık gibi faydalar sağlamaktadır. Barfiks sırt ve pazu, şınav göğüs ve arka kol, mekik karın ve bacak kaslarını çalıştırır ve geliştirir. Bunlarla birlikte yoga, pilates, aerobik egzersizler, spor aletleriyle yapılacak aktiviteler ve danslar yine kapalı alanda yapılabilecek farklı eklem ve kaslara yük bindiren, vücut sağlığı için çok faydalı aktivitelerdir” dedi.
EN İYİ EGZERSİZ NE ZAMAN YAPILIYOR
HKÜ Arş. Gör. Elif Dökünlü kişinin kendi fiziksel sağlığına ve aktiviteden beklentisine göre egzersizleri seçmesi gerektiğini söyleyerek, en iyi egzersizin ise akşam saatlerinde yapıldığını söyledi. Dökünlü, “Günün uygun saatlerini seçmek çok önemlidir. Gün içerisinde kişinin tansiyonu, kan şekeri, hormonal aktivitesi ve refleks cevapları farklılık gösterir. Bu durum göz önüne alındığında gün içi egzersiz için en uygun saatlerin ‘16:00-19:00’ arası olduğu düşünülmektedir. Seçilen spora düşük tempolu ve az tekrarlı başlanmalı, zamanla egzersiz yoğunluğu arttırılmalıdır. Egzersizin müzik eşliğinde yapılması hem egzersizi daha eğlenceli hale getirir hem tempoyu düzenlemede yardımcı olur. Aktiviteye esneme hareketleriyle başlanması egzersiz esnasında oluşabilecek sakatlanma riskini de azaltmaktadır. Egzersiz esnasında nefesin tutulması zararlı kabul edilmektedir, bunun önüne geçmek için egzersizler sesli bir şekilde sayılarak yapılabilir.
Kış aylarında enfeksiyon ve viral hastalıklar tehlike içermektedir. Bu nedenle fiziksel aktivite için seçilen kapalı mekanın yeterince havalandırılmış ve hijyenik olması gerektiği göz ardı edilmemelidir” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!