Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Gaziantep'te, Şehitkamil Belediyesince başlatılan uygulama sayesinde kütüphane kurulan kahvehaneler, geçmişte, okunan kitaplar eşliğinde sosyalleşmenin aracı olarak görülen kıraathanelere dönüştürülüyor.
Yaklaşık 2 yıl önce başlatılan "Kahvehaneden Kıraathaneye Geçiş" projesi kapsamında kıraathanelere eski misyonu yeniden kazandırılıyor. İlçenin genelini kapsayacak şekilde belirlenen 90 kahvehaneye kütüphane kuran belediye yetkilileri, müşterilerin kitaplarla haşır neşir olmasına vesile oluyor.
Vatandaşların da memnun olduğu uygulamanın daha fazla mekana yayılması için çalışmalar sürüyor.
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte içilen meşrubatlar eşliğinde kitap, gazete ve dergi okunan kıraathanelerin günümüzde bu misyonundan uzaklaştığını söyledi.
Kıraathanelerin geçmişte entelektüel alt yapının geliştirildiği ve sosyalleşmenin önemli bir aracı olarak görüldüğünü ifade eden Fadıloğlu, artık bu mekanların çay kahve içilen ve çeşitli oyunların oynandığı mekanlar haline geldiğini vurguladı.
Kıraathane kültürünün yaşatılarak, günümüz gençliğine yararlı olacak şekilde gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini dile getiren Fadıloğlu, bu bilinçle "Kahvehaneden Kıraathaneye Geçiş" projesini hayata geçirdiklerini belirtti.
Proje kapsamında ilçe genelindeki 90 kıraathaneye kütüphane kurulduğunu aktaran Fadıloğlu, "Artık bu mekanlarda insanlar oyun oynamıyor, kitap okuyor. Ayrıca kitap okurken yaşanan merakı gidermek isteyenler, istediği kitabı evine götürebiliyor, bitirdikten sonra da getirip yerine bırakıyor" dedi.
Uygulamanın vatandaşlar tarafından beğenildiğine işaret eden Fadıloğlu, proje kapsamında daha fazla kıraathaneye ulaşmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
- Vatandaşlar da uygulamadan memnun
Kahvehaneden kıraathaneye çevrilen işletmelerden bazılarını bünyesinde barındıran Yaprak Mahallesi'nin muhtarı Cesur Kıvanç da uygulamadan memnun olduklarını söyledi.
Proje nedeniyle olumlu tepkiler aldıklarını belirten Kıvanç, "Artık vatandaşlarımız oyun oynamak için değil, kitap okuyarak vakit geçirmek için kıraathanelere geliyor. Böylelikle boş vakitlerini daha verimli geçiriyorlar. Bilgi hazinelerini geliştirme fırsatı buluyorlar" diye konuştu.
Vatandaşlardan Ali Demir de emekli olduğunu belirterek, geçmişte olduğu gibi şimdilerde de gün içerisinde en az bir kaç saatini kıraathanede geçirdiğini dile getirdi.
Önceden oyun oynayarak harcadığı zamanı artık kitap okuyarak değerlendirdiğini ifade eden Demir, "Burada boş oturacağımıza, hem kitap okuyor, hem de bilgimizi tazeliyoruz. Bazen de yarım kalan kitapları eve götürüp, okuduktan sonra kütüphaneye bırakıyoruz. Gayet güzel bir uygulama" dedi.