Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Asırlardır Türk kültüründe yeri bulunan kendir üretimi, mağaralarıyla ünlü Gaziantep'te halen el işi ürünlerin "daha kaliteli" olduğuna inananların taleplerini karşılamak için binbir emekle yapılıyor.
Ali Baba Mahallesi'ndeki Antep evlerinin altındaki loş ve nemli mağarada yıllardır fabrika atığı malzemelerden kendir üreten ustalar, bir yandan geçimlerini sağlarken, diğer yandan da yok olmaya yüz tutan kültürü yaşatıyorlar. Aralarında çocukların da bulunduğu çalışanlar, "tezgah" dedikleri el yapımı seyyar tahta araçlarla atıl ipliği kaliteli kendire dönüştürüyor.
Defolu ürünlerden çeşitli ebatlarda kendir üreten işçilerin çalıştığı mağara, fotoğraf meraklılarının da uğrak yerleri arasında bulunuyor.
Gaziantep'te 40 yıldır kendir üretimi yapan Yaşar Polat (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiyle beraber kendir işine de giren fabrikasyon üretimin mesleklerini bitirme noktasına getirdiğini söyledi.
El ürünü kendirlere talebin her geçen gün azaldığını ifade eden Polat, buna rağmen halen özellikle orta yaş üstü grubunun el işi kendire önem verdiğini vurguladı.
Mağaralarda üretilen kendirlerin tamamen el emeği olduğunu anlatan Polat, şöyle konuştu:
"Bizim işimizde en ufak bir makineleşme yok. Herkes el emeği, göz nurunu kendire yansıtıyor. Fabrikasyon üretimin daha çok talep edilmesinin en büyük nedeni, fiyatın daha uygun olması. Fakat ne kadar kaliteli derseniz, fabrikasyon ürün bizim üretimimiz kadar kaliteli olamıyor. Çünkü doğal nemli ortamda üretilen kendirlerde her ipin sarılması özenle gerçekleşiyor. O yüzden de kalitesini bilen el işinden vazgeçmiyor."
El işi kendirlerin sadece mağaralarda yapılabildiğini dile getiren Polat, "Açık havada bu iş olmaz. Çünkü en ufak rüzgar iplerin birbirine girmesine neden olur ve kalite kaybı olur. Ayrıca mağaranın nemli olması iplerin birbirine yapışmasını sağlıyor. Yani kaliteyi artırıyor" dedi.
- "İşçi bulmak altın bulmaktan daha zor"
Mesleğin kaybolmaya yüz tutması nedeniyle işçi bulmakta sıkıntı çektiklerini aktaran Polat, şunları kaydetti:
"Özellikle okullar açıkken işçi bulmak, altın bulmaktan daha zor. Kar payı yüksek olmayan bir iş yaptığımız için normal şartlarda mağarada çalışmak yerine başka işler tercih ediliyor. Çok şükür şimdi biraz rahatladık. Çünkü okullar tatil oluyor. Şimdilerde çalıştıracak işçi bulmak kolay ama okullar açılınca sıkıntımız yine aynı olacak."