Hastanenin ‘Psikolojik Destek Timi’ Hastalara Ve Yakınlarına Umut Oluyor

Güncelleme Tarihi:

Hastanenin ‘Psikolojik Destek Timi’ Hastalara Ve Yakınlarına Umut Oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 10:51

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) ŞAHİNBEY ARAŞTIIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ’NDE OLUŞTURULAN ‘PSİKOLOJİK DESTEK TİMİ’ ACİL SERVİSTEKİ KAVGA VE TAŞKINLIKLAR AZALMASINI SAĞLARKEN, EKİBİN ZİYARET ETTİĞİ HASTALARA MORAL VE MOTİVASYON DESTEĞİ VERİLİYOR.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştıırma ve Uygulama Hastanesi’nde oluşturulan ‘Psikolojik Destek Timi’ acil servisteki kavga ve taşkınlıklar azalmasını sağlarken, ekibin ziyaret ettiği hastalara moral ve motivasyon desteği veriliyor.
Özellikle Acil Servis’te sık sık taşkınlık ve hastane görevlileriyle tartışmaların yaşanması üzerine harekete geçen Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi yönetimi, bu olaylara anında müdahale için Psikolog Yunus Kırmızıoğlan, İmam İsmail Talay ve erkek hemşire Mustafa Deveci’den oluşan bir psikolojik destek birimi kurdu. 4 ay önce kurulan ve Acil Servis’te kendilerine ayrılan bölümde bekleyen ekip, taşkınlık çıkaran, görevlilerle tartışan hasta yakınlarının yanına giderek onları sakinleştirmeye çalışıyor. Bu arada, ekipteki hemşire Mustafa Deveci de, hastaya müdahale eden ekipten son durumu ve süreçle ilgili bilgi alıp, yakınlarına ulaştırıyor. Ekip, haftanın iki günü ise servisleri gezerek hastalara adeta bir psikolojik terapi yapıyor. Bu sırada Psikolog Yunus Kırmızıoğlan gerek hasta, gerekse yakınlarına moral verirken, imam İsmail Talay ise manevi içerikli konuşmalar yapıyor. Talep gelirse hastalara Kur’an-ı Kerim de okuyor.
Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, uygulamadan hem hasta, hem yakınları hem de hastanenin memnun olduğunu ve bu sayede acil servisteki kavga sayısında büyük bir azalış görüldüğünü belirtti. Uygulamayla ilgili sık sık memnuniyet anketi yaptıklarını belirten Gülşen, “Aslında millet olarak sabırlı bir milletiz. Ama, yaptığımız araştırma sonucu hasta yakınlarının Acil’e getirdikleri hastalarının akıbetiyle ilgili sıcak bilgi alamamaktan şikayetçi olduğunu belirledik. Bunu önlemek için de psikolojik destek ekibi uygulaması başlattık. Bir yıllık bir deneme sürecinin sonuçlarını uluslararası bir dergide yayınlayarak, bunu Sağlık Bakanlığı ile paylaşacağız. Bize göre uygulama son derece başarılı. Ama, memnuniyet rakamsal sonuçlarla tescil olursa Türkiye’deki tüm hastanelerde uygulanması yolunda Sağlık Bakanlığı’na öneride bulunacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!