IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2016 11:32
GÜNEYDOĞU ANADOLU HALI İHRACATÇI BİRLİKLERİ VE HALICILAR ODASI TARAFINDAN HALI İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri ve Halıcılar Odası tarafından Halı İstişare Toplantısı düzenlendi.
Bölge ihracatında yüzde 16,4 paya sahip olan halı ihracatçıları 2015 yılında toplam, 1 milyar 384 milyon 35 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan 2016 yılında yeni Pazar arayışlarının süreceğini ve hedef pazarlarda daha etkin olmaya çalışacaklarını ifade etti.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri ve Halıcılar Odası tarafından düzenlenen Halı İstişare Toplantısına GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ve çok sayıda halı üreticisi ve ihracatçısı katıldı. Toplantıda 2015 yılı halı ihracatı ve yaşanan sıkıntılar masaya yatırılırken 2016 yılı hedefleri de belirlendi. Sektörel sorunların da ele alındığı toplantıda yeni hedef ülkelere yönelik yoğun bir tanıtım ve çalışma sürecine girilmesi gerektiği belirtildi. 2015 yılıyla ilgili bir değerlendirme yapan GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan “Komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar ortadayken bizlerin yapması gereken en önemli şey önce kendi işimize bakıp kendi alanımızda söz sahibi olmak, ülkemizin çıkarlarını ön planda tutarak sektörümüzün dünya pazarlarındaki payını arttırmamız gerekmektedir ” şeklinde konuştu.
HALICILARIN 2015 İHRACATI 1 MİLYAR 384 MİLYON DOLAR
2015 yılında toplam, 1 milyar 384 milyon 35 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Salahattin Kaplan 2016 yılıyla ilgili belirlenen hedeflerin başarılması için çalışmalar yaptıklarını da belirterek “2015 yılı ülkemiz ve dünya için ağır bir yıl olarak geçmiştir. Halı sektörü olarak değerlendirdiğimizde, dıştaki ve içteki yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörümüz çok iyi olmasa da çokta kötü denecek durumda değildir. Şuan ihracat rakamlarımızda bir düşüş olsa da yine de bu konjektör içerisinde iyi bir yerde kapattığımız kanısındayım. Bundan sonra önümüze bakıp daha çok çalışmamız lazım. Sektör olarak alt yapımız buna hazır durumda ve sektör dışında yaşanan olumsuzluklar sektörümüze de etki yapmaktadır. Bizim yapmamız gereken işlerimizi daha iyi planlayıp yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirmek istiyoruz ” şeklinde konuştu.
Halı sektöründeki hızlı gelişmenin ve yatırımların 2023 hedeflerine göre gerçekleştirildiğinin altını çizen GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan 2016 yılında hedef ülkelere yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayarak “ Daha önce yakın çevre olan ihracat pazarımız her gün geçtikçe daha ileriye doğru Amerika’ya diğer Afrika, Uzakdoğu’ya kaymaktadır. İhracatçılarımız sürekli bu Ülkeleri ziyaret etmektedirler. Şu anda 160 ülkeye halı ihracatı yapmaktayız. Şuan ilk sırada Sudi Arabistan var. Arkasından Amerika pazarı, Almanya pazarımız şuan iyi yükselmekte, Irak pazarımızda biraz düşüş olsa da iyi bir konumdayız. Uzak Doğu ve Afrika ülkelerinde ihracatımız artmakta, Rusya ile yaşanan krizden sonra 2016 yılında herhangi bir gelişme beklememekteyiz. Zaten Rusya pazarımız son 3 yıldır düşmekteydi. 2015 yılında ihracat payı da yüzde 1.5’a düşmüştür. Bizim amacımız şuan bankacılık düzeni ve gümrük sistemi oturmuş ülkelere mal satmak. Amerika, Avrupa, Almanya, İngiltere gibi daha oturmuş pazarlarda tutunmak istemekteyiz ” diye konuştu.
HALICILARIN BANKALARLA SIKINTILARI DEVAM EDİYOR
2015 yılı içerisinde Gaziantep’te bir çok sanayi kuruluşu gibi halı sektörünün de bankacılarla ilgili büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan yaptığı değerlendirmede “Özellikle yılbaşından bu yana bankaların sanayiciye uyguladığı kredi geri çağırma yönteminin acilen sonlandırılması gerekiyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sayın Başbakanımız ve devletin en üst düzeyindeki kurum ve kuruluşlara kadar bu sıkıntımızı ilettik, ama bir türlü bu sıkıntıyı çözemedik. Dünya halı üretim merkezi konumuna gelen Gaziantep’te üreticilerimizin bankalarla yaşadığı sorunlara acil çözüm getirilmesi elbette güçlü siyasi iradenin en önemli gündemi olmalıdır. Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükumetin yeni uygulamalar başlatması gerekmektedir. Kredi vadesi gelmeden kredilerini geri çağıran bankaların bu uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılmalı, devlet bankalarımızdan sektörümüzle ilgili sanayicilerimize uygun vadeli ve koşullarda yeni kredilerin verilmesi sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.
HALI DÜNYASININ GÖZÜ GAZİANTEP’TE OLACAK
GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen halı istişare toplantısında Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ise, sektörle ilgili sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Gaziantep halı sektörü her sene yeniliklerle, AR-GE çalışmalarıyla, renk, desen ve kaliteli ürünler üreterek müşterinin talepleri de araştırılarak, bu doğrultuda üretim yapan sanayicilerimiz ürünlerini 23-26.05.2016 tarihindeki DomotexTurkey Makine Halısı Fuarı’ nda birçok yeniliklerle sergileyecek. Gaziantep’in büyük kuruluşlarından olan Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Halı ihracatçılar Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası olarak titiz bir şekilde tanıtım faaliyetlerine aralıksız devam etmekteyiz. Geçen sene olduğu gibi bu yılda ziyaretçi sayısında artış beklemekteyiz” şeklinde konuştu.