Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Meclis Başkanı Selami Memiş ve meclis üyelerinden oluşan heyet, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Ticaret Borsası'nı (İSTİB) ziyaret ederek, kurumlar arasında ikili iş birliği ve iletişimin artırılmasına yönelik görüşmelerde bulundu.
GTB heyeti İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşmelerde, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Ali Kopuz'la bir araya geldi.
GTB heyetinin İSO'da gerçekleştirdiği ilk toplantıda, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep ekonomisi ve borsanın sürdürdüğü projeler hakkında bilgiler verdi. Tiryakioğlu, Et Borsası, Hububat Emtia Merkezi, Antepfıstığı Pilot İşleme tesisi ve Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk gibi sektörün geleceğine ışık tutacak projeleri ülke ve bölge ekonomisinin hizmetine kazandırma çabası içerisinde olduklarını ifade etti.
Kısa bir süre içerisinde temelini atmayı planladıkları Et Borsasının Türkiye için önemli bir model oluşturacağına dikkat çeken Tiryakioğlu, “Et Borsamız yaklaşık 30 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek ve bu konuda Türkiye'nin en büyüğü olacak" dedi.
GTB Meclis Başkanı Selami Memiş ise Türkiye ekonomisinin amiral gemisi İstanbul ve Gaziantep arasında kurumlar arası ikili iş birliğinin artırılmasının önemine vurgu yaptı. Gaziantep'in ihracatı hakkında bilgiler veren Memiş, Türkiye'nin 131,7 milyar dolar ihracat ile geride bıraktığı 2016 yılında, Gaziantep'in ihracat rakamının 6 milyar 258 milyon 347 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Gaziantep'in en fazla ihracat yapan 5'inci şehir olduğunu anımsatan Memiş, “Türkiye'nin Ortadoğu ve körfez ülkelerine açılan kapısı Gaziantep, makarna, bulgur, un, pamuk ve antepfıstığı gibi işlenmiş ürünlerde ülke üretiminin yarısından fazlasını tek başına karşılamakta" dedi.
GTB heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'da, Gaziantep'in son yıllarda oluşturduğu sinerji ile ülke ve bölge ticaretine ciddi bir ivme kazandırdığını söyledi. GTB'nin ELÜS ve diğer projelerle ekonomideki bu gelişimin vizyonunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Bahçıvan, bu anlayışın diğer tüm borsalar tarafından örnek alınması gereken bir model olduğunu dile getirdi. Türk gıda ve tarım sektörünün en önemli sorunlarından birinin sermaye ve teknolojiyi bir türlü buluşturamamak olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, ancak bu sinerjiyle gerçek anlamda katma değer yaratılabileceğini dile getirdi.
FOTOĞRAFLI