Gribe Karşı Besin Kalkanı Uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Gribe Karşı Besin Kalkanı Uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 11:39

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (HKÜ) SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU (SBYO) BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ UTKU ÇELİK, SOĞUK GÜNLERDE ARTAN “GRİBAL ENFEKSİYON”LARA KARŞI, BESİNLERLE ALINACAK ÖNLEMLERİ ANLATTI.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, soğuk günlerde artan gribal enfeksiyonlara karşı, besin kalkanı oluşturabileceğini söyleyerek, uyarılarda bulundu.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, influenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olan, bir üst solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti. Bu hastalığa karşı besinlerle bir kalkan oluşturulabileceğini anlatan Çelik, "Son günlerde gribal enfeksiyon görülme sıklığı giderek artmıştır. Mevsim şartları, kronik hastalıkların varlığı, yetersiz ve dengesiz beslenme gribal enfeksiyon görülme sıklığındaki artışların en sık nedenleridir. Çeşitli virüslerin yol açtığı, solunum yollarında belirtiler gösteren bir hastalık olan grip, vücut savunması zayıf kronik hastalar, yaşlılar, hamileler ve çocuklar ile çeşitli nedenlerle savunma sistemi baskılanmış risk gruplarında olan kişilerde ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Önemli olan bu sıkıntılar oluşmadan önlemler almak ve bu virüse karşı savunma kalkanı oluşturmaktır. Çeşitli yöntemler arasında en doğal ve en etkili yöntem olan Düzenli Beslenme ile gribal enfeksiyonlardan korunabilmektir. Doğal ve düzenli beslenme ile vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminleri yeterli oranda karşılandığında, vücut direnci artar, solunum yollarındaki mukoza hücrelerine mikroorganizmaların daha kolay tutunup enfeksiyona neden olması da engellenmiş olur. Vücudun, patojen mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırmak için kullandığı yollardan biri olan mukus oluşumu ve mukus akışkanlığının artması yeterli sıvı alımında daha kolay gerçekleşmektedir. Bu nedenle yeterli sıvı alımı gribal enfeksiyonlarda önemi kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Özellikle su içme ihtiyacının azaldığı enfeksiyon döneminde günde 8-10 bardak ılık su içilmesi, solunum yollarındaki mukoza hücrelerinin nemli olmasını ve bu etkiyle virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnç sağlar” dedi.
"YÜKSEK BESİNLER VÜCUDUN DİRENCİNİ ARTTIRIYOR"
HKÜ Öğretim Görevlisi Utku Çelik, besinlerle doğal yoldan alınan vitamin ve minerallerin gribal enfeksiyonlardan korunma ve tedavisinde öneminin büyük olduğunu kaydetti. Yüksek besinlerin vücut direncini arttırdığını belirten Çelik, "Başta narenciyeler olmak üzere meyve tüketiminin arttırılması, taze sıkılmış meyve suyu tüketimi tercihi; C vitamini alımını arttırarak savunma kalkanınızı güçlendirecektir. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilebilir. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkili bir vitamindir. Bu vitamin soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, yine epitel doku sağlığı yönünden bağışıklıkta önemli bir rolü olan A vitamininde okside olmasını engeller. E vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir. A vitamini ise hayvansal kaynakları olarak etler, sakatatlar ve bitkisel kaynaklı olarak da yeşil, sarı, turuncu sebze ve meyvelerden sağlanabilir. Savunma kalkanınıza bir başka destekte Probiyotiklerden (yararlı bakterilerden) sağlanabilir. Hem akyuvar sayısını arttırarak, hemde sindirim sistemine yerleşen patojen (hastalık yapan) bakterileri etkisiz hale getirerek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve gribe karşı koruyucu etki yapar. Bu yararlı bakterilerin kaynağı da yoğurt ve peynir gibi besinlerdir. Özetle gribal enfeksiyonlara karşı kalkanınızı en doğal ve sağlıklı yol olan yeterli ve dengeli beslenme ile sağlayabilir ve kış aylarını rahatça geçirmenize destek bir besin kalkanı oluşturabilirsiniz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!