Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, zeytin ve zeytin yağı üretiminin geliştirilmesinden yana olduklarını bildirdi.
Gaziantep Ticaret Borsası'ndan (GTB) yapılan açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle "Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Projesi Mevcut Durum Analizi Çalıştayı" düzenlendi.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Sığırcı, çalıştayın açılışında, Türkiye'de stratejik öneme sahip 17 farklı ürüne destek verildiğini ve bunlardan birinin de zeytinyağı olduğunu belirtti.
Uzun süredir "Türkiye’de zeytinyağını nasıl bir üst kademeye çıkarırız?" ve "sektörü nasıl daha iyi destekleyebiliriz" sorularına yanıt aradıklarını ifade eden Sığırcı, bu kapsamda hayata geçirdikleri kümelenme çalışmasının önemli olacağını vurguladı.
Üretici, tüketici, sanayici ve ihracatçıyı bir araya getirmesinden dolayı kümelenme projesinin sektörün gelişimine katkı sunacağına inandığına işaret eden Sığırcı, şunları kaydetti:
"Tüm paydaşların menfaatine olan bu çalışma ülkemizi zeytinyağı ihracatından tutunda, zeytinyağı tüketimine kadar her alanda en üst seviyelere taşıyacaktır. Bakanlık olarak zeytin ve zeytin yağı üretiminin geliştirilmesinden yanayız."
Çalıştayın İzmir ve Bursa'dan sonra Gaziantep'te gerçekleştirildiğine dikkati çeken Sığırcı, Gaziantep'in iç dinamikleriyle ülkeyi ve bölgeyi rahatlıkla sürükleyebilecek bir potansiyele sahip olduğunu, bu nedenle de Gaziantep'i seçtiklerini aktardı.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da barışın ve bereketin simgesi zeytinin, ülke ekonomisi açısından taşıdığı önemi vurguladı.
Tarihte ölümsüz ağaç olarak bilinen zeytinin asırlardır Anadolu insanın vazgeçilmez ürünleri arasındaki yerini koruduğunu aktaran Tiryakioğlu, zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin ihracatta gösterdiği başarıyı, iç pazarda tüketimi arttırarak da sağlaması gerektiğini savundu.
Zeytinyağının dünya piyasalarında daha rahat rekabet edebilmesi için devlet tarafından bu ürünün desteklenerek yetiştiriciliğinin teşvik edilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, gelecekte bu desteklerin faydasının çok daha da net bir şekilde ortaya çıkacağını belirtti.
Tarımsal üretimde ölçme ve izlemenin çok önemine değinen Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
"Elde ne olduğunu bilmeden bir şeyin matematiksel hesabını yapamazsınız. Bu nedenle rekolte tahmini özellikle bu sektörde büyük önem arz ediyor. Ayrıca ihracatın artması için kalitede sürekliliğin devam etmesi de önemli gördüğümüz hususların başında geliyor. Dünya piyasalarında sürekli kalite ile ilgili ciddi bir boşluk ve algı eksikliği var. Sürekli kaliteyi sağladığımız ve standart hale getirdiğimiz sürece piyasalarda her zaman en üst noktaları hedefleyebiliriz."
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 5-6 yıl içerisinde çok sayıda yeni zeytin ağacının toprakla buluşturulduğunu hatırlatan Tiryakioğlu, Antep fıstığının kardeşi olarak gördükleri zeytinin de ekim alanı geliştirmek istediklerini bildirdi.
Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı çalıştay, çeşitli oturumlarla sürdü.