Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP Üniversitesi'nde bu yıl ilk kez düzenlenen ve 2 gün sürecek Uluslararası Enerji ve Mühendislik Konferansı başladı.
Üniversitede bulunan Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde başlayan ve 2 gün sürecek konferansta 16 farklı ülkeden 259 katılımcı tarafından 132 bilimsel bildiri sunumu yapılacak. Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Türkiye’nin 60 milyar dolar cari açığı bulunduğunu, dışarıdan enerji ithalatında harcanan paranın ise ortalama 62 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, enerji üretimi veya yenilebilir alternatif enerji kuruluşlarıyla yeni alternatifler oluşturulması halinde dışarıya bağımlılıktan kurtulabilineceğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Ali Gür, şunları söyledi:
"Dört mevsimi bir arada yaşayabilen nadir ülkelerden birisine sahibiz. Bu konuda ülkemiz çok şanslı. Kafkaslardan Ortadoğu’ya açılan kapı, Asya’dan Avrupa’yı birleştiren köprü. Böyle kıtaları birleştiren başka bir ülke yok. Biz bu gücümüzün de farkındayız. Bu gücümüzle birlikte dünya ile entegre, batı vizyonuyla birleşmiş ama geleneklerinden ve kadim kültüründen de asla kopmayan bir yapımız var. Yüzde 30’luk bir 2023 yılında geri dönüştürülebilir enerji elde etmeyi hedefleyen bir Türkiye var. Doğalgaz bizim vazgeçilmezimiz. Yeni alternatif depolamalarla doğalgaz sektöründe de ciddi bir şekilde depolamalar da bizim ilerideki enerji açığımızı da ortadan kaldıracaktır."
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal ise enerjinin günümüzde önemli bir kavram haline geldiğini ifade ederek, "Enerjisiz bir ortamda bulunmak neredeyse imkansız hale geldi. Enerjinin ortaya çıkması için enerji kaynaklarının olması gereklidir. Konvansiyonel enerji kaynaklarını kullanarak enerji elde ediyoruz. Kömür, petrol gibi konvansiyonel enerji kaynakları hem çevreye verdiği zararları ve aynı zamanda limitli kaynaklar olmasından dolayı araştırmacıların özellikle bu tür konferanslarda alternatif enerji kaynaklarına, yenilebilir enerji kaynaklarına doğru çalışmalar yapılıp bu yönde çalışmalara yönelmesi gerekiyor. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da alternatif yenilebilir enerji kaynaklarıyla hem ülke ekonomisine katkıda bulunabiliriz hem de limitli olan konvansiyonel enerji kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanma imkanı olacaktır" diye konuştu.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Atmaca da, enerji sektörünün 2016'da da dünyanın gündeminde ön sıralarda yer almayı sürdürdüğünü anlattı. Atmaca, şöyle konuştu:
"Son yıllarda özellikle ülkemize yakın coğrafyalarda yaşanan gelişmelerin uluslararası enerji politikaları üzerinde önemli etkileri olmaktadır. Sürekli artan enerji talebini karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için var olan bütün potansiyelimizi kullanmak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın tamamından yararlanmak durumundayız. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için en önemli araç olan özellikle Mühendislik alanında yapılacak Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürülmesiyle hem Dünyadaki teknolojik gelişmeleri Ülkemize kazandırmak hem de kendi teknolojilerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Gelişmiş dünya ülkeleri arasındaki yerimizi almak için 2023 hedefleri doğrultusunda, Ülke olarak tüm kaynaklarımızı en verimli bir şekilde kullanarak, çevreye duyarlı sürdürülebilir yeni teknolojiler geliştirmemiz gerekmektedir."
konuşmaların ardından yurt içinden ve 16 farklı ülkeden 259 katılımcı tarafından 132 bilimsel bildiri sunumu için oturumlara geçildi.
FOTOĞRAFLI