Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Sanayi Odası ve KOSGEB İl Müdürlüğü işbirliğinde, 'Rekabet Gücünün Artırılmasında KOSGEB Destekleri' konulu toplantı düzenledi.
Sanayi Odası Sani Konukoğlu Meclis Toplantı Salonunda yapılan toplantıda katılımcılara sunum yapan KOSGEB Uzman Yardımcısı Muhammed Paksoy, KOSGEB'in KOBİGEL Programı kapsamında yeni çağrılara çıktığını belirterek, Bilişim Teknolojileri KOBİ'lerinin Geliştirilmesi, Hızlı Büyüyen KOBİ'lerde Kapasite Geliştirme ve Hızlı Büyüyen KOBİ'lerde Kapasite Geliştirme çağrılarının detaylarını ve başvuru şartlarını anlattı.
KOBİ'lerin ekonomideki payının yüzde 99 oranında olduğunu belirten Paksoy, KOSGEB'in işletmelere önemli ölçüde destek verdiğini belirterek, “İşletmelerin aktif olarak kullandığı Genel Destek Programı'nın 270 bin TL olan limiti 470 bin TL'ye çıkartıldı. Yurt içi fuar desteği, yurt dışı iş gezisi desteği, tanıtım desteği, eşleştirme desteği, nitelikli eleman istihdam desteği, danışmanlık desteklerinde yüzde 60'a kadar geri ödemesiz destek sağlanıyor" dedi.
Enerji verimliliği destekleri hakkında da bilgiler veren Paksoy şöyle devam etti, “İşletmelerin, enerji verimliliği kapsamında alacakları; ön ve detaylı etüt verimlilik arttırıcı proje için danışmanlık, enerji yöneticisi eğitimi, uygulama giderleri hizmetleri de desteklenmekte. Ayrıca işletmelerin ürün tasarımına yönelik hizmet alımlarına destek veriliyor. Ancak, ürün tasarımının; Patent Belgesi, Faydalı Model Belgesi, Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi veya Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgesi alımı ile sonuçlanmış olması şarttır" diye konuştu.
AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı'nın amaçlarına vurgu yapan Paksoy, “Bu programın amacı, yeni ürün, yeni süreç, bilgi veya hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesi suretiyle Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesidir. Teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ'lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması, Ar-Ge ve İnovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına destek sağlanması da programın amaçları arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.
KOSGEB Gaziantep-Koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa Birliği COSME Programı hakkında da açıklamalarda bulunan Paksoy şöyle devam etti:
"Projenin ortakları, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknopark, GAÜN Target Teknoloji Transfer Ofisi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Avrupa Birliği COSME Programı altında yer alan Avrupa İşletmeler Ağı projesinin sadece 2016 yılı bütçesi 1 milyon Avro civarında olup proje 2020 yılına kadar devam edecek. Avrupa İşletmeler Ağı, dünya çapında 600 üye organizasyon ile hizmetlerine devam ediyor. Bu ağın, Avrupa Birliği mevzuatı ve politikaları ile ilgili düzenlenen seminerler, proje yazma gibi konularda uygulamalı eğitimleri, AB mevzuatı, politikaları, fonları, kredileri ve ihalelerine ilişkin sorulara yönelik danışmanlık hizmeti, gelişmelere ilişkin güncel haberler Ar-Ge ihtiyaçlarının belirlenmesi ve teknoloji transferleri, firma ziyaretleri ve teknoloji tespit değerlendirme faaliyetleri, teknoloji transferi anlaşmaları, Avrupa Birliği çerçeve programları kapsamında danışmanlık hizmetleri ve horızon 2020 programına yönelik destek, proje hazırlama desteği ve diğer birçok konuda eğitim faaliyetleri gibi hizmetleri bulunuyor."
Paksoy, bu hizmetlerden faydalanmak isteyen işletmelerin KOSGEB Gaziantep İl Müdürlüğü ve GSO'dan detaylı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.
FOTOĞRAFLI