Gaziantep'te, patent semineri

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte, patent semineri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 10:59

Gaziantep'te, patent semineri

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Ticaret Odası (GTO) Türk Patent Enstitüsü işbirliği ile 'Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Patent' semineri düzenledi.

Seminerde konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu küresel pazarda fark edilmenin gitgide zorlaştığını, değer yaratarak rekabet edilmesi gerektiğini belirterek, "Her şey tasarım kabiliyeti ve vizyondan geçiyor" dedi. Verilen patent sayısının bir ülkenin gelişmişliğini belirleyen parametrelerden biri olduğuna kaydeden Hıdıroğlu, Türkiye’nin bu konuda geride olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Ülke olarak bu sıralamalarda oldukça gerideyiz. Patentte Amerika'dan 158 yıl, Güney Kore’den 55 yıl gerideyiz. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü raporuna göre; Çin 928 bin 177 patent başvurusu ile ilk sırada. ABD’nin başvuru sayısı 578 bin 802, Güney Kore’ninki 210 bin 292, Türkiye ise 5 bin 97 ile 25'inci sırada yer alıyor. Fark edilmek için ya herkesin yaptığından farklı ya da hiç kimsenin yapmadığı bir ürün ya da hizmet geliştirmeliyiz. Her şey tasarım kabiliyeti ve vizyondan geçiyor. Değer yaratarak rekabet etmek zorundayız. Global markalar yaratmak zorundayız."

Katılımcılara patent, faydalı model, markalaşma ve yeni sınai mülkiyet kanunu hakkında bilgi veren Türk Patent Enstitüsü Sınai Mülkiyet Uzmanı Faruk Önder ise, Türkiye'nin sınai haklar konusunda hem sayısal olarak hem de içerik olarak çoğu ülkeden geride kaldığını ancak son iyileştirmelerle birlikte başvuru oranlarının sürekli artış gösterdiğini anlatarak, "Sınai haklar konusunda sayısal olarak Türkiye çok çok gerilerde. Sadece sayısal bazda değil içerik olarak da oldukça gerideyiz. Patent sayımızın artma grafiğine baktığımız zaman kriz döneminde bile Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvurular hızla artmıştır. Sayımız az ama iyi yoldayız" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!