Güncelleme Tarihi:
Eyyüp BURUN/ GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'in başta Barak Ovası olmak üzere hemen her yerinde şu günlerde kurutma telaşı yaşanıyor. Kurutmalıklar, Türkiye'deki hemen hemen bütün şehirlerine gönderilirken bir ölçüde de ihracat yapılıyor.
Türkiye'nin birçok yöresine kurutulmuş biber ve patlıcan sevkiyatının yapıldığı kentin özellikle kenar mahalleleriyle, ilçelerindeki hemen her evin kapısının önü ya da bahçesinde biber, kabak ve patlıcanlar 50'şer adet olarak iplere dizilip, kurutulmak üzere asılıyor. Yaklaşık 10 gün süreyle kuruyan patlıcan, biber ve kabaklar 5-10 lira arası fiyatlarla toptancılara satılıyor. Pazar tezgahlarında yerini alan kurutmalıklar 13-17 lira arası fiyatlarla ise alıcılarını bekliyor.
3-4 aylık kurutmalık sezonunda günlük 150-200 ton kurutmalık üretiliyor. Güneş alan tepelere kurulan özel askılarda yapılan kurutmalıklar kentte yaklaşık 200 bin kişiye gelir kapısı oluyor. Ailesiyle birlikte kurutmalık yapan Zeynep Kersil, "En iyi kurutmalıklar hava şartları ve sebzenin kalitesi açısından Gaziantep'te olur. Burası kurak, nem yok ve sıcak bir kent. Bu sebepten kurutmalıklar burada en iyi şekilde oluyor. Bütün şehirlere buradan kurutmalık gidiyor. Gurbetçilerde Gaziantep'ten kurutmalık almaya geliyor" dedi.
TIR'LAR DOLUSU İHRACAT
8 senedir kurutmalık işinde olan Hasan Yılmaz Soylu ise, Gaziantep'in kurutmalık merkezi olduğunu ifade ederek, "Burada nem, rutubet olmadığı için Gaziantep'in dışında bu kadar fazla kurutma yapan bir yer yok. Bu sektörden ekmek yiyen 150-200 bin aile var. Günlük olarak buradan 150 ton bağlanan ve toplanan kurutmalık var. Bunlar İstanbul, Çanakkale, Bursa, Edirne, Karadeniz bölgesi, batı, doğu her yere gidiyor. Yurt dışına da çok sayıda kurutmalık gidiyor TIR'lar dolusu ihracatımız var" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI