Gaziantep'te, 'Katı' sergisi

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte, Katı sergisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 08:31

Gaziantep'te, 'Katı' sergisi

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te, sanatçı Sinan Kanmaz, 2'nci kişisel sergisini Sanko Sanat Galerisi'nde açtı.

Sanko Sanat Galerisi'nde düzenlenen serginin açılışına; İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Bülent Öztürk, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Park AVM Müdürü Niyazi Büyükkaksu, Müdür Yardımcısı Taner Neng, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

'Kat' veya 'katı' kelimesinin sözlükte 'kesmek' anlamına geldiğini belirten Kanmaz, katı sanatının ise kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi ve şekli oyup çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatı olduğuna vurgu yaptı.

Katı sanatı ile ilgili doyurucu sayı ve nitelikte kaynağın olmadığını vurgulayan Kanmaz, “Sanat tarihçisi Celal Arseven, Filiz Çağman, Kemal Çığ ve Günsel Renda dışında 19'uncu yüzyılda kaybolan sanatı, tekrar ülkemize kazandıran Prof. Dr. Süheyl Ünver'dir" dedi.

Katı' sanatının en önemli malzemesinin sabır olduğuna dikkati çeken Kanmaz, “Kat kelimesi Arapçada kesme anlamına gelir. Kökenleri oldukça eskiye dayanan geleneksel Osmanlı Tezhip sanatları içerisinde müstesna bir yer edinmiş olan katı' sanatı, İslam öncesi Türk sanat yapıtları içerisinde de yerini almakla birlikte 16'ıncı yüzyıldan itibaren en parlak dönemlerini yaşamıştır" diye konuştu.

Katı sanatının 18'inci yüzyıldan itibaren unutulmaya başladığını ve kendisinin 15 yıldır bir ustası olmaksızın bu sanatı yeniden hak ettiği yere taşımak için çabaladığını ve eserler verdiğini bildiren Kanmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

Geleneksel tarz olan Hat ve Ebru sanatlarıyla birlikte sunulan çalışmaların dışında postmodernize etmeye çalıştığım özgün bir yaklaşım içeren çalışmalarım da bulunuyor. Bu sanatı yeniden canlandırabilmek, günümüz sanat dünyasında yeniden hak ettiği yere ulaşabilmesini sağlamak için yeni sanatçılar yetiştirmek istiyorum. Sergiler bu sanata olan ilgiyi sağlamakta önemli fırsat oluyor. Bu anlamda Sanko Sanat Galerisi yönetimine teşekkür ediyorum."

Sanko Sanat Galerisi'nin 2004 yılında açıldığını anımsatan Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu ise her geçen gün galeriye olan talep ve ziyaretçinin arttığını kaydetti.

Kanmaz'ın 44 eserinin yer aldığı katı' sergisi, Sanko Sanat Galerisi'nde 2 Mart'a kadar açık kalacak.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!