Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Valiliği, bundan sonra kentte ikinci el eşya satışlarında kayıt tutma zorunluluğu getirildiğini duyurdu. Duyuruda, ikinci el eşya satışlarında satıcının kimlik bilgileri ile kayıt tutulacağı, aksi davranışta bulunanların cezalandırılacağı kaydedildi.
Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada, kentte meydana gelen asayiş suçlarının yüzde 26'sının mala karşı işlenen suçlar olduğu belirtildi. Açıklamada, vatandaşın en çok mağdur olduğu suçu işleyen şüphelilerin, genellikle kolay yoldan paraya çevirebilecekleri elektronik malzemeler ile çeşitli kurumlara ait kabloları çalarak bunları ikinci el eşya alım satımı yapan işyerleri ile hurdacılara sattığının tespit edildiği vurgulandı.
Gaziantep sınırları içerisinde huzur ve güvenin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla ikinci el eşya alım satımı yapan işyeri ile hurdacıların aldıkları malzemeleri kendilerine kimin sattığı, ne zaman sattığı, nereden temin ettiği gibi hususlar ile ilgili kayıt tutmalarının sağlanmasının kararlaştırıldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
"İlimizde meydana gelen asayiş suçlarının yüzde 26'sını kapsayan ve vatandaşlarımızın en çok mağdur olduğu suçlardan olan mala karşı işlenen suçlarla ilgili kolluk görevlilerin yapmış olduğu araştırmalarda, şüphelilerin genellikle kolay yoldan paraya çevirebilecekleri cep telefonlarını, bilgisayarları, laptop, LCD televizyonları v.b. elektronik malzemeler ile inşaat malzemelerini (bakır kablo ve teller, Fiber obtik kablolar, demir, hurda v.b. malzemeler) Tedaş ve Telekom gibi kurumlara ait kabloları çaldıkları ve bu malzemeleri ikinci el eşya alım satımı yapan işyerlerine ve hurdacılara sattıkları tespit edilmiştir. Gaziantep il sınırları içerisinde huzur ve güvenin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla ilimiz dahilin de ikinci el eşya alım satımı yapan işyeri ile hurdacıların aldıkları malzemeleri kendilerine kimin sattığı, ne zaman sattığı, nereden temin ettiği gibi hususlar ile ilgili kayıt tutmalarının sağlanarak, kendilerine satılan eşyaların çalıntı olması durumunda meydana gelen hırsızlık olaylarının aydınlatılması ve benzeri işyerlerinin denetim altına alınarak suçların önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; ikinci el eşya alım satımı yapan işyeri ile hurdacıların satın aldıkları malzemeleri, kendilerine satan şahıs veya şahıslarla ilgili kimlik bilgilerini içeren nüfus cüzdanı sureti alınacaktır. Şayet satın aldıkları malzemeyi bir başka şahsa satmışlarsa sattıkları şahıs veya şahısların da kimlik bilgilerini içeren nüfus cüzdanı sureti alınacaktır. Alım satımı yapılan eşyanın özelliklerinin belirtildiği "İkinci El Eşya Alım Satım Formuö çizelgesi tutulacaktır. Bahse konu işyerleri istenildiğinde ibraz edilmek üzere bu belgeyi muhafaza altında tutacaktır ve istenildiğinde ibraz etmek üzere bu belgeleri saklamak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11'inci maddesi gereğince alınan bu kararlara uymayanlar hakkında fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32'nci maddesine muhalefetten işlem yapılacaktır."