Güncelleme Tarihi:
Ahmet SOYDOĞAN/GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından çiftçilere biber fidesi dağıtıldı.
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Türkiye’de yemeklere lezzet katmak için kullanılan pul ve toz biberin yaklaşık yüzde 28’inin Gaziantep’te üretildiğini söyledi. Her yıl değişmekle beraber ortalama 25 ila 30 bin dekar arazide biber ekimi gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, Gaziantep’in Türkiye piyasasında etkin rol oynadığını aktardı. Geçmiş yıllardan günümüze biber ekiminde yaşanan sıkıntıları anlatan Yılmaz, bunların başında aflatoksin (kansorejen madde) probleminin geldiğini ifade ederek, "Biberlerin toprakta kurultulmasının bir sonucu olarak topraktan bulaşan küf mantarlarından kaynaklanan ve kansorojen bir etkiye sahip olan aflotoksin çok ciddi bir problemdi. Gaziantep’te yaptığımız ihracatlarda bu karşımıza çıkabiliyordu. Biber üretimi yapılan İslahiye ve Nurdağı ilçelerimizde ortalama biber verimi 750 ile 1250 kilogram/dekar arasında değişiyordu. Biberine çok iyi bakanlar elinde iyi tohum olanlar 1 buçuk tona yaklaşırken öbürüde 750 kilogram ortalaması 1 ton 250 kilogram gibi rakamlara geliyordu. Biz öncelikle tohumdan işe başladık. Kahramanmaraş Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ve ıslahçı firmalarla temasa geçmek suretiyle onlardan ıslah edilmiş hastalıklardan arındırılmış, verimi belli tohumlar temin ettik. Bu tohumlar bizim öz kaynaklarımızı içeren tohumlar, burada ıslah edilmiş kendi yerel çeşitlerimizin ıslah edildiği tohumlar. Örneğin bunlardan bir tanesi Kahramanmaraş Tarımsal Enstitüsünden ıslah edilen bir çeşit bir diğeri de bir ıslahçı firma tarafından ıslah edilen ve yesemek adını verdiğimiz ana hatları İslahiye ilçemiz olan bir çeşit. Biz bu çeşitlerin tohumlarını aldık. Fide firmalarıyla anlaşmak suretiyle bu tohumları fide firmalarında fide haline getirdik. Fide haline getirdiğimiz tohumları da çiftçilerimize yüzde 80 desteklemeyle dağıttık" dedi.
2015- 2017 yıllarında üç kez bunu tekrarladıklarını, ilk 2015 yılında iki milyon fideyken, 2016-2017 yıllarında 3 milyonu aşan oranda fideler kullandıklarını kaydeden Yılmaz, "Böylece toplamda 8 milyon dolayında fidemizi çiftçilerimize yüzde 80 desteklemeyle dağıttık, biz çiftçilerimize 10 Nisan’dan sonra dikim yaptırıyoruz. Tabi böyle olunca bizim hasadımız ağustos ayının içerisine geliyor. Biz bunu ağustos ayında hasat ediyoruz. Bu 5 bin bitkiyle ekim gerçekleştiriliyor. Bizim bu üretim metodumuzda çiftçi kendi geleneksel metotlarında bir ila bir buçuk ton arasında verim alırken, bizim bu verdiğimiz metotlarda 2 buçuk, 3 ton arasında verim alabiliyorlar. Yüzde 100 verim artışı sağlamış durumdayız. Bu verim artışının yanı sıra aslında çiftçinin bitki beslenmesini öğrenmesi, zirai mücadeleyi öğrenmesiyle biz 1 dekara verimin 5 tona çıkmasını bekliyoruz. Şu anda yaklaşık 3 ton alıyoruz ama; önümüzdeki yıllarda hedefimiz dekardan 5 ton verim alabilmek. Böyle olduğu zaman bir dekardan 5 ton normunu yakalığımız zaman Türkiye biber üretiminin yüzde 50’sini Gaziantep’ten karşılayabilecek hale gelecek. Buda ‘Türkiye’de biberin sözünü Gaziantep söyleyecek’ demektir. Bundan sonraki aşamalarda daha çok çiftçiye ulaşarak daha çok fide vermeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI