IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 16:01
GAZİANTEP TİCARET BORSASI’DA, ZEYTİNYAĞI TADIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen zeytin üreticileri ve zeytinyağı işletmecilerine yönelik Zeytinyağı Tadım eğitimi düzenlendi.
GTB Konferansa Salonunda düzenlenen, “ Zeytinyağı Tadım Eğitiminin” açılış konuşmasını GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu yaptı. Tiryakioğlu, Gaziantep’te antepfıstığından sonra en fazla üretimi yapılan ürününün zeytin olduğunu ifade etti. Halk dilinde ölümsüz ağaç olarak nitelendirilen ve tarihin her döneminde barışın simgesi kabul edilen zeytinin aslında en eski ana vatanlarından birisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, “Yapılan araştırmalara göre zeytinin gen merkezi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle sağlık dostu zeytinin yurdumuzun ve dünyanın birçok noktasına bölgemizdenyayıldığını söyleyebiliriz“ dedi
Antepfıstığından sonra Gaziantep ve bölge çiftçisinin en fazla rağbet gösterdiği ikinci ürünün zeytin olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “Kentimizde on binlerce aile zeytin üreticiliğinden gelir elde ederek yaşamını idame ettirmekte. Bu nedenle zeytin, gerek üreticimiz, gerekse de sanayicilerimiz açısından büyük bir önem arz etmekte. Her ne kadar zeytin denilince akla Akdeniz ve Ege bölgeleri gelse de, zeytin üretiminde Gaziantep ve ilçelerinde son yıllarda dikilen yeni zeytin fidanlarıyla önemli bir atılım gerçekleştirildi. Ayrıca en fazla zeytinyağı ihracatını gerçekleştiren firmada borsamız üyesidir. Amacımız zeytin ve zeytinyağı üretiminde kentimizi daha da yukarılara taşımak" diye konuştu.
HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ
Tiryakioğlu, Türkiye’nin zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı kullanımı konularında dünya sıralamasında hak ettiği yerde olmadığını kaydetti. Tiryakioğlu, “Ülke olarak bu ürünümüzü geçmiş zamanlarda maalesef istenilen seviyede dış piyasalara taşıyamadık ve pazarlayamadık. Şu anda dünyapazarlarında özellikle zeytinyağı sektöründe ciddi bir rekabet yaşanmakta. Bu pazarlarda yaşanan en büyük sorunumuz ise kalite standardımızın oluşmaması olarak göze çarpıyor. Bu nedenle zeytin üreticiliğinin geliştirilmesi ve zeytinde kalite standartlarının belirlenmesi noktalarında hepimize ciddi görevler düşmekte” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise konuşmasında zeytinyağı sektörünün paketleme konusundaki sıkıntılarını ve eksiklilerini dile getirdi. Karayılan, "Yağımızın kıymetini tam olarak bilmiyoruz. Sektörde paketleme konusunda sıkıntılar var. Zeytinyağı bu kadar değerli ve önemli iken tenekelerde özensiz bir şekilde satılmasını doğru bulmuyorum. Paketlemelerin çok daha özel ve göze hoş görünür bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.
ZEYTİNYAĞI TADIM EĞİTİMİ
Zeytin Dostu Derneği Tadım Uzmanı Birsen Pehlivan tarafından katılımcılara duyusal analiz eğitimi verildi. İyi bir zeytinyağının önce burnu ikna etmesi gerektiğini belirten Pehlivan, "Zeytinyağını kokladığınızda sizde taze zeytin meyvesi kokusu ve bunun yanında taze meyve, sebze, otlar, baharatlar gibi çeşitli kokular ile birlikte hoş bir izlenim bırakıyorsa kusursuz bir zeytinyağı ile karşı karşıyasınız demektir” ifadelerini kullandı. Zeytinyağının olumlu özellikleri ve kusurları hakkında da bilgiler veren Pehlivan, eğitimin son bölümünde ise iyi bir zeytinyağının duyusal analizle nasıl anlaşılacağını katılımcılara zeytinyağı tadımıyla uygulamalı olarak anlattı.
Eğitim, katılımcılara sertifika verilmesi ve hatır fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.