Güncelleme Tarihi:
Eyyüp BURUN-Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP’te Ramazan Bayramı’nın önemli simgelerinden olan yuvalama hazırlıkları şimdiden başladı. Tuğcan Otelin Mutfak Şefi Kenan Ok yuvalamanın bayram sabahlarının olmazsa olmazı olduğunu belirtti.
UNESCO tarafından Gastronomi Kenti seçilen Gaziantep’te Ramazan Bayramı’na özel olarak yapılan yuvalama yemeğinin hazırlıkları başladı. Mahallelerde imece usulü yapılan yuvalamanın tarifini veren Tuğcan Otel Mutfak Şefi Kenan Ok, Ramazan ayı boyunca her gün konuklarına iftar menüsü içerisinde yuvalama ikramı yaptıklarını söyledi. Kente özgü bu yemeği gelen turistlere sunduklarını belirten Ok, yuvalamanın Gaziantepliler için bayram sabahlarında olmazsa olmazlar arasında yer aldığına dikkat çekti. İmece usulü yapılan bayram yuvalamasının mahallerde sosyalleşmeyi arttırdığını ifade eden Ok şöyle konuştu:
“Gaziantep’in bayram sofralarının en güzel özelliklerinden bir tanesi de, lezzeti tartışılmaz yemekler yarında yuvalamanın da yer almasıdır. Bayram yemekleri ve tatlılarının yapımı aşamasında bireyler ve aileler arasında yardımlaşma ve dayanışma beraberinde sosyalleşmeyi de getirir. Hazırlıkları bir hafta önceden başlayan ve Ramazan’ın verdiği rehavete rağmen ailelerin bir araya gelmesi, akrabaların, komşuların bir araya gelmesi ve her aile için ayrı ayrı bu yemeği hep birlikte imece usulü ile hazırlamaları çok önemli. Özellikle hanımlar bayram yemeklerinin hazırlık aşamasında dertlerini sevinçlerini paylaşıyorlar, hasret gideriyorlar. Bu nedenle bayram yemeklerimizin en büyük özelliklerinden biride sosyalleşmedir. Gaziantep’te bayram yemeği coşkusu 1 hafta önceden başlar. Ne yapılır? Bayramdan 1 hafta önce bütün komşular ve akrabalar bir araya gelir. Geleneksel bayram yemeğimiz yuvalama, zerde ve kurabiye yapımı için çalışmaya başlarlar.”
YUVALAMA NASIL YAPILIR
Yuvalama yapmanın bir emek istediğini ifade eden Şef Aşçı Ok, bayram yuvalamasının tarifini vererek, “Yuvalama yapmak için öncelikle pirinci ıslatırız bu pirinç sonra süzekte kurutulur. Daha sonra havanlarda döverek pirinci un şekline getiririz. Ondan sonra siyah çiğ köftelik etle yoğrulur. Bu işlemler bittikten sonra akraba eş dost bir araya gelerek bunu hep birlikte yoğurmaya ve yuvalamaya başlar. Bir taraftan et pişer nohutla beraber diğer taraftan yoğurt süzülür. Küçük şekilde yapılan yuvalamalar önce su buharında haşlanır. Daha sonra haşlanan yuvalamalar yoğurt, et suyu, kuşbaşı et ve nohut karışımının içine dökülerek kaynayana kadar karıştırılır. Yemek piştikten sonra tereyağı ile bir miktar nane kavrularak yuvalamanın üzerine dökülür” dedi.
Ramazan Bayramında Tuğcan Otel’in konuklarına dünya mutfağı yanında yöresel Gaziantep mutfağının en güzel yemeklerini de sunacağı ifade edildi.
FOTOĞRAFLI