Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Kitap Fuarına katılan Oğlak Yayınları sahibi ve genel yayın yönetmeni Senay Haznedaroğlu, kentte beklenenin üzerinde ilgi gördüklerini, okurun bu ilk fuara gösterdiği ilginin, gelecek yıllarda fuarın daha da büyümesi ve gelişmesi konusunda umut verici olduğunu belirtti.
Gaziantep'e iş seyahatleri nedeniyle zaman zaman geldiğini de ifade eden Haznedaroğlu, “Gaziantep'e son 10 yıl içinde, dostlarımı ziyaret, İstanbul'dan arkadaşlarımı gezdirmek, Gurme Kent Gaziantep Mutfağı adlı kitabımızı tanıtmak gibi çeşitli vesilelerle geldim. Her seferinde bir kere daha sevdim Gaziantep'i ve Gazianteplileri. Gaziantep Kitap Fuarı'na yayıncı olarak katılmak ise bambaşka bir deneyim oldu. Yayınevi olarak, fuarda beklediğimizden de daha büyük bir ilgiyle karşılaştık. Gaziantep'te, kitaba, okumaya, araştırmaya gerçek ilgi ve arzuyla yaklaşan bir okur kitlesi olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda, Tüyap Gaziantep Kitap Fuarı'nın, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun ve Adana'da olduğu gibi, gelenekselleşme potansiyelinin yüksek olduğuna inanıyorum. Bu konuda, daha fazla sayıda katılımcı ile yerel yönetimlerin ve üniversitelerin ortak çalışmaları çok önemli olacaktır" diye konuştu.
Gaziantep Kitap Fuarı'nın başarılı geçmesinde kentin eğitimli kesimlerinin büyük rolü olduğunu da vurgulayan Haznedaroğlu, "Özellikle, ziyaretçilerin çoğunluğunu oluşturan öğrencilerin, yazarlarla tanışma, yayıncılarla sohbet ve panellere katılma arzu ve talepleri, fuarın geleceği açısından çok olumlu işaretler veriyor" dedi.
Gaziantep'te kitap fuarında okuyucuların edebiyat yayınları dışında gastronomiye de yönelmesinin kentin UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınmasında önemli rol oynadığına dikkat çeken Haznedaroğlu, “Edebiyat ve edebiyat dışı türlerde yayın yapan Oğlak Yayınları'nın, yemek ve mutfak kültürü üzerine de geniş bir yayın dizisi var. Fuarda, özellikle Gastronomi bölümü öğrencilerinin ilgi gösterdiği bu yayınlar arasında, tabii ki Tahir Tekin Öztan'ın, Gurme Kent Gaziantep Mutfağı, adlı kitabının ayrı bir yeri vardı. Türkçe ve İngilizce yayımladığımız kitabın gördüğü ilgi dikkat çekiciydi" dedi.
Gaziantep Fuarı için 2'nci baskısı yapılan 'Gurme Kent Gaziantep Mutfağı' adlı eserle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Haznedaroğlu, şöyle dedi:
"Fuarda aynı zamanda Tahir Tekin Öztan ve kitabın editörü Faruk Şüyün'le birlikte, kitabın ortaya çıkış serüvenini anlattığımız ve gerek Gaziantep gerekse dünya mutfak kültürü açısından önemini vurguladığımız bir panel yaptık. Tahir Tekin Öztan, Gurme Kent Gaziantep Mutfağı'nı doğduğu kentin yemek kültüründe 3 neslin bilgi birikimine ulaşma amacı ile 5 yıl boyunca yaklaşık 2000 Antepli ev kadınından aldığı tarifleri bir araya getirerek oluşturdu. Bu çalışma için 5000 kilometre geziliyor, 5000'den fazla yemek fotoğrafı çekiliyor. Tahir Tekin Öztan, kitabın önem ve kalıcılığıyla ilgili olarak şunları söylüyor; kitapta yer alan tariflerin tümü evlerde yapıldığı için uygulanabilir nitelikte. Kentin birçok lezzeti pek bilinmiyor. Kitap olmasaydı yeni nesiller bu tarifleri öğrenemeyecekti. Seksen yaşında bir nine, aslında bize annesinin tarifini veriyordu ve bu sayede yıllar, yıllar öncesine ulaşabildik. Bu nedenle de biz bu kitabı aslında 150 yıl önce yazmış olduk. Bunları biz toplamasaydık unutulup gideceklerdi. Net 97 bin olarak belirtilen ziyaretçi sayısı ve çoğu katılımcıların memnuniyetiyle kapanan Gaziantep Kitap Fuarı, Gaziantep'in gerçekten de okuyan ve daha çok okumak isteyen bir kent olduğunu gösteriyor. Biz de gelecek yıllarda daha birçok Oğlak kitabıyla birlikte Gaziantepli okurlarla bulaşmayı umuyoruz. Fuarda emeği geçenleri yürekten kutluyorum."
FOTOĞRAFLI