IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 13:57
GAZİANTEP’TEN, MART AYINDA YÜZDE 5,6 ORANINDA DÜŞÜŞLE 509,8 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Gaziantep’ten, Mart ayında yüzde 5,6 oranında düşüşle 509,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yılın Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 oranında azalışla toplam 509 milyon 874 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi.
Aylık ihracata göre Gaziantep’in, Mart ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
‘’Ocak-Mart dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 oranında düşerek 1 milyar 501 milyon 734 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı Ocak-Mart döneminde ise Gaziantep’ten 1 milyar 626 milyon 301 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı.’’
Türkiye’nin Mart ayı ihracatının da yüzde 13,4 gerilediğine işaret eden Adil Konukoğlu, küresel piyasalardaki risklerin, Türkiye’nin yakın çevresindeki ülkelerdeki iş karışıklığın, son aylarda doların dünya genelinde yükselmesinin ve paritedeki düşüşün ülkenin ihracatını olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti.
‘’GAZİANTEP, İHRACATI EN AZ DÜŞEN ŞEHİR’’
Konukoğlu, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında altıncı sırada yer aldıklarını anımsatarak, şuna dikkati çekti:
‘’Gaziantep’ten Mart ayında yapılan ihracat bu yılın Şubat ayına göre değer olarak artış gösterirken, geçen yılın mart ayına göre geriledi. Ancak Gaziantep’in ihracatındaki düşüş oranı, Türkiye’nin mart ayı ihracat düşüşünün çok altında kalıyor. Türkiye’de en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 şehrin tamamının rakamlarında düşüş oldu. Gaziantep’in ihracatının yüzde 5,6 gerilemesine karşın, diğer şehirlerarasında ihracatındaki düşüş yüzde 25, yüzde 40 oranları bulanlar var.
Ülkemizin ihracatının ivme kaybetmesinden memnun değiliz. Özellikle paritedeki düşüş ihracatımızı vuruyor. Pariteden kaynaklı fiyat etkisi birçok sektörde negatif etki yaptı. İhracatımız kilo bazında artışa rağmen, birim fiyatına bağlı olarak değer bazında kayıplar yaşandı. Yıla çok iyi başlamasak da 2015 yılından umutluyuz, önümüzdeki aylarda pozitif yönde gelişmeler olmasını bekliyoruz. Bu dönemde, büyük özveriyle çalışan ihracatçılarımıza önemli görevler düşüyor. Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek, ihracatta yeni başarı hikayeleri yazmalıyız. Yüksek katma değerli ürünlerle ihracatımızı artırmalıyız.’’
‘’ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ, İHRACAT DESTEKLENMELİ’’
Ekonominin en önemli lokomotif şehirlerinden olan Gaziantep’in her zaman dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizen Konukoğlu, işadamlarının yatırımlarını sürdürerek üretimini artırmaya ve yeni istihdam sağlamaya devam ettiğini vurguladı.
Türkiye’nin ekonomik büyümesine ağırlıklı olarak ihracatın katkı sağladığını anımsatan GSO Başkanı Konukoğlu, üretimi teşvik edecek ve ihracatı destekleyecek tedbirlerin alınması, yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.