IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 17:34
GAZİANTEP (İHA) - ‘’ YAŞLILAR HAFTASI ‘’ MÜNASEBETİYLE GAZİANTEP AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNDE "SAĞLIKLI YAŞLANMA" KONULU PANEL DÜZENLENDİ.
‘’ Yaşlılar Haftası ‘’ münasebetiyle Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde "Sağlıklı Yaşlanma" konulu panel düzenlendi.
Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Konferans salonunda yapılan, Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Yaşlı Hizmetleri birimi tarafından organize edilen panele; SANKO Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Bülent Çekem, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Yüksek Meslek Okulu Doç. Dr. Hülya Çiçek, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Yüksek Meslek Okulu A.B.D. Öğretim Üyesi Aynur Tetik, Medicalpark Hastanesi Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Işıl Turgay Canbolat panelist olarak katıldı
“TÜRKİYE DE YAŞLI NÜFUSUN YÜZDE 17’Sİ YALNIZ YAŞIYOR"
Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor ’un yaptığı açış konuşmasında, ‘’18 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle bir araya gelmiş olup, bu haftayı çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Türkiye şuan genç nüfusa sahip ancak ilerleyen süreçte nüfus açısından bu dinamizmi devam ettiremediğimiz takdirde, yaşlı bir nüfus olma yönünde ilerleyeceğiz. TÜİK Türkiye’deki yaşlı verilerini açıkladı, şuan ülkemizde 6 milyon 192 bin kişinin 65 yaş üzeri olduğunu ve Toplam nüfusa bakıldığında yüzde 8’e tekabül ediyor. 2023 yılında ise bu rakamın yüzde 10’lara çıkması öngörülüyor. Türkiye de yaşlı nüfusun yüzde 17’si yalnız yaşıyor. Bu oranın yüzde 75 ‘i kadın ve yüzde 25’i erkek nüfustan oluşmaktadır. Temel olarak bakıldığında toplumumuzun yaşlılarına hala sahip çıktığı anlaşılıyor, ama her geçen gün Aile ve Sosyal Politikalar açısından bakıldığında da yaşlıları huzurevine almak yerine onları yaşadıkları evlerinden ortamlarından ayırmamak, kendi yaşam alanlarında bakımlarını gerçekleştirmek için çalışmalar yapılıyor. Önemli olan insanları yaşadıkları alandan ayırmak değil, bulundukları ortamda onları daha mutlu ve huzurlu yaşamalarını devam ettirebilmektir. Bu kapsamda bakanlık ve il müdürlüğü olarak çalışmalar yürütmekteyiz’’ diyerek konuşmasını tamamladı.
‘’Serçe’’ isimli video gösteriminin ardından, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Yüksek Meslek Okulu Doç. Dr. Hülya Çiçek’in moderatörlüğünde panel başladı.
İleri yaşlarda koordinasyon ve dengenin önemli olduğuna dikkat çeken, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Yüksek Meslek Okulu A.B.D. Öğretim Üyesi Aynur Tetik, “Beslenme, stresten uzak durma, sevdiklerimizle vakit geçirme, temizlik ve egzersizin sağlık yaşlanmanın olmazsa olmazları” diye konuştu.
Medicalpark Hastanesi Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Işıl Turgay Canbolat, Dengeli beslenmeye dikkat edilmesi, ne aşırı ne de az beslenme sağlıklı olmadığı, yaşlılıkta obeziteden daha çok beslenme yetersizliğinin görüldüğü, ilerleyen yaşla birlikte beslenme piramidine su eklenmesi,
kalori ihtiyacı düştüğü, D vitamini ihtiyacı arttığı, yağ, şeker ve tuz mümkün olduğunca az tüketilmesi, yaşlı kadınların yüzde 80’i, erkeklerin yüzde 70’inde yüksek tansiyon görüldüğü ve koyu yeşil renkli sebzeleri tercih edilmesi gerektiğini açıkladı.
SANKO Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Bülent Çekem ise, şöyle konuştu:
“Depresyonlu kişilerin çoğu aslında ilgi, himaye ve desteği isterler, ancak korkarlar ve yardıma karşı koyabilirler, yaşlı hastalar depresyon tedavisinden çok yararlanırlar. İleri yaş depresyonu için son derece etkili tedavi yöntemleri vardır. Depresyonlu olabilecek bir hastaya yardım için atılacak ilk adım, onun bir psikiyatriste, tercihen bir yaşlılık psikiyatrisine başvurmasını sağlamaktır. Depresyonun kolayca tedavi edilebilir tıbbi bir rahatsızlık olduğu, yaşlanmanın normal bir evresi sayılmadığı önemle hatırlanmalıdır. Bu yüzden, hastalığın belirtilerini anlamak ve tanımlamak son derece önemlidir. Günlük yaşamı etkileyen belirtiler görüldüğü takdirde, her rahatsızlıkta olduğu gibi hekime danışılmalıdır. Depresyonlu yaşlının içine kapanık veya aklının karışık olması halinde gerekli bilgiyi verebilecek bir yakını ya da arkadaşıyla doktora gitmelidir.”
Panelistlerin konuşmalarının ardından, teşekkür belgeleri ve armağanlarını protokol üyeleri tarafından takdim edilip, hatıra fotoğrafı çekildi.
Panele Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı M. Sait Kılıç, Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Gaziler Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Erikli, Türkiye Gaziler Vakfı Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Yeter, Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcıları ve bağlı kuruluş müdürleri, huzurevi sakinleri ve çok sayıda davetli katıldı.