IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 14:03
GAÜN REKTÖRÜ COŞKUN’A GAZİANTEP GASTRONOMİSİ’NE HİZMET PLAKETİ
Kültür ve Gastronomi kenti Gaziantep’in dünyanın 8. Gastronomi kenti olması yolundaki çalışmaları ve kent gastronomisinin gelişmesine hizmet edenlere törenle plaket verildi.
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası tarafından Kültür ve Gastronomi kenti Gaziantep’in yılların ustalarıyla kalfalıktan ustalığa terfi edenler ve kentin gastronomisine hizmet edenler için düzenlenen törene, Ak Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlun’un yanı sıra, geniş bir esnaf topluluğu katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Mehmet Bayrak, Gaziantep’i önce Türkiye, ardından da dünyada gastronomisiyle en ön sıralara çıkarma yolundaki çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in dünyadaki 5 antik kenti bulunan tek şehir olduğunu vurguladı. Şahin, “Bu şehir başka yere benzemez. Bu şehir ne kadar sanayi şehriyse, o kadar da kültür şehridir. Biz Gaziantep Üniversitesi ile elele verdik. Dünyadaki 8. Gastronomi kenti olmak için büyük bir mücadele başlattık” dedi. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül ise, Gaziantep’in yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve her medeniyetten kültürüne bir şeyler kattığını vurguladığı konuşmasında, “Bugün Gaziantep Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 5. Kenti. Ama bunu gastronomi ile taçlandırmak lazım. Mektep ile alaylı kültürünün birleştiği zaman ortaya tat çıkar. Onun için hem eğitimiyle, hem saha deneyimiyle donanmış gençlerimizle Gaziantep gastronomisini layık olduğu yere taşımalıyız” diye konuştu.
"BÖLÜMÜ AÇAN İLK DEVLET ÜNİVERSİTESİYİZ
Gaziantep gastronomisinin gelişmesindeki çalışmalarından dolayı plakete layık görülen GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, “Ortadoğu’ya bir başkent gerekirse bu Gaziantep olmalı. Evliye Çelebi’nin ‘Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’ söyleminin bugün karşılığını bulan bir Gaziantep var” dedi. Rektör Cokun, Gaziantep’in gastronomi alanında da bir önemli köşe taşı olduğunu sadece Türkiye’de değil, dünyaya mal edilmiş gastronomik değerler manzumesine sahip bir kent olduğunu ifade etti. Coşkun, “Bu itibarla da kimi kaynaklara göre 280, kimine göre yaklaşık 300 çeşit ev yemekleri, kebaplar, tatlılar bütün bunlara sahip bir kentten bahsediyoruz. Bu değerleri Ortadoğu coğrafyasına en güzel şekilde taşımamız lazım. Bırakın Ortadoğu coğrafyasını, dünyaya taşımamız lazım. Gaziantep Üniversitesi olarak biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye’de ilk defa gastronomi bölümü açan devlet üniversitesiyiz. Ne yaparsanız güzel yapıyorsunuz, güzel yapsanız bile sunum önemli, hijyen önemli. Gaziantep’in bu değerini daha çok satmalıyız. Hem Türkiye’ye, hem gelenlere, hem yabancılara. Bazı dokunuşlarla önemli gelişmelerin mümkün olduğunu görüyorsunuz. Küçük bazı sloganlar, dokunuşlarla çok rahat iyi bir yere geliriz. Hepsinden önemlisi kaliteyi elden bırakmamalıyız. Nohut dürümüyse, nohut dürümü. Lezzeti çok güzel ama sunumu da hijyeni de güzel olacak. Biz de üniversite olarak bu konuda her türlü projenin, eylemin içinde varız. Olmaya da devam edeceğiz ” dedi.
USTALARA PLAKET
Konuşmaların ardından Gaziantep Gastronomisi’ne katkılarından dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Hakan Tanrıverdi, Esnaf Odaları 2. Başkanı Salman Çelikadam, Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan’a plaket verildi. Rektör Coşkun’a plaketini Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu sundu. Törende, gastronomi şehri Gaziantep’e yıllardan buyana becerileriyle hizmet eden ustalar ile, ustalığa terfi edenlere de plaket verildi.