IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2015 15:49
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) HUKUK FAKÜLTESİ İLK MEZUNLARINI VERDİ.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi ilk mezunlarını verdi.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, öğrencilerden adaleti gözeten şahitler olmalarını istedi. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy da mezun olan öğrencilerine, “Dürüstlük, yalan söylememe, kadir kıymet bilme ve hakkı teslim etme genel prensipleriniz olsun” çağrısında bulundu.
"BİLGİYİ ADALET ADINA, ADALETTEN YANA KULLANIN"
Törenin açılış konuşmasını yapan GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy, diğer fakülte ve yüksek okullar olduğu gibi Hukuk Fakültesi’nin de her biri birer ‘Parlayan yıldız’ olan 85 öğrencinin 4 yıllık eğitim öğretim dönemini tamamlayarak diploma almaya hak kazandığını belirtti. GAÜN Hukuk Fakültesi’nin kuruluşunun üstünden 4 yıl gibi kısa bir zaman geçmesine karşın, hızlı bir ilerleme ve büyüme gösterdiğini kaydeden ve hukukun hem olması gerekeni hem de olanı inceleyen normatif bir bilim dalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy, GAÜN Hukuk Fakültesi’nde de bu tanıma uygun ve farklılaştırılmış bir eğitim sistemi uyguladıklarını söyledi. Bu sistem içinde Hukuk Fakültesi’nde görev yapan tüm öğretim elemanlarının altın değerindeki bilgilerini öğrencileriyle paylaştığını vurgulayan Gülsoy, Türkiye’nin özellikle hukuk camiasındaki sıkıntıları göz önüne alındığında çok büyük bir mesafe olduğunun ortaya çıkacağını belirterek, konuşmasının devamında özetle şunları söyledi:
“Hukuk ile ahlak arasındaki ilişki son derece önemlidir. Adalet duygusu her şeyden önce ahlaktan, etik değerlerden beslenir. Dolayısıyla mezuniyet sonrası atılacakları hayatta arkadaşlarımızın bunu gözden kaçırmamasını istiyorum. Dürüstlük, yalan söylememek, kadir kıymet bilmek ve hakkı teslim etmek prensipleriniz olsun. Şundan eminim. Arkadaşlarımız mesleğin zorlu dönemeçlerini en kısa zamanda atlatacak ve çok büyük başarılara imza atacaklar. Edindikleri bilgiyi inşallah adalet adına adaletten ayrılmadan kullanacaklar. Onlara Türkiye’nin gerçekten de ihtiyacı olan, her zaman ihtiyacı olan ama belki bu günlerde daha derinden hissettiğimiz adalet kaygısını giderin. Toplumun güven duyduğu bir adaleti tesis etme noktasında üzerilerine düşen insanlar olacağına ilişkin ümidimi ve inancımı ifade etmek istiyorum.”
HUKUK OLMAZSA OLMAZ
2008’de görevi devraldıklarında Gaziantep Üniversitesi’nin 10 bin öğrencili, 5 fakülteden oluşan bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise “Bugün ise 15 fakülteli, 41 bin öğrencili dev bir üniversiteyiz. Biz Türkiye’de her alanda söz sahibi olmalıydık. Hukukta, mühendislikte, tıpta, her alanda adımızdan söz ettirmeliydik. Dedik ki hukukumuz, ilahiyatımız, iletişimimiz, güzel sanatlarımız olacak, diş hekimliği, mimarlık vs. her şeyimiz olacak. Şimdi yok mu, var” dedi.
Coşkun, 4 yıl önce cüzi bir kadroyla eğitime başlayan Hukuk Fakültesi’nin gerek fiziki, gerek diğer yetersizliğe rağmen öğretim kadrosunun canhıraş gayretleriyle başarılı bir eğitim dönemi geçirerek ilk mezunlarını verdiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Her meslek önemli. Ama, tıp ve hukuk çok ayrı önemi olan iki dal. Diğer meslek sahipleri gücenmesin ama tüm mesleklere göre iki daha öne çıkan meslek var. Niye? Biri canını, diğeri hakkını, hukukunu koruma görevi yapıyor. Böyle kutsal bu iki meslekler. Can olmazsa bitti zaten. Hak hukuk o da olmazsa bitti. Bugün artık neredeyse hakkın hukukun dediğimiz tırnak içinde söylersem, esas bütün her şeye tat veren tuzun koktuğu bir merhalede, bu cümleleri seslendirmenin bir entelektüel olarak görevi olduğunu belirtmeliyim. Ben sadece Rektör veyahut da bir yönetici olarak değil, bir akademisyen sadece Türkiye’ye dair kaygıları olan bir insan olarak hukukun mülkün temeli olan adaletin tecellisi konusunda hukuk fakültemizin ve mezunlarımızın ne denli önemli olduğunu vurgulamalıyım.”
"ADALETİ GÖZETEN ŞAHİTLER OLUN"
Öğrencilere seslenirken, alınan teknik bilgilerin yanı sıra, insan olmak ve diğerlerinin de insan olduğunun farkına varabilmenin geniş entelektüel kapasitesini kavramaları gerektiği vurgusu yapan Rektör Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti:
“Etik değerlerden, dürüstlükten şöyle böyle haberiniz var, bunlara mazhar olmamışsanız, hukukçu olamazsınız. Mutlaka ve mutlaka size verilen buradaki bir takım bilgilerin teknik tahsilin üzerine, namütenahi yerleştirmeniz lazım. Hukuk, öyle bir yapı ki, içerisindeki bir çürük elmaya bile tahammülü olmayan bir yapı. Çünkü, Yüce Tanrı ‘Karşıma birisinin hakkını yemiş olarak gelmeyin’ diyor. Sizler adaleti gözeten şahitler olunuz. ‘Bir kavme olan düşmanlığınız sizi asla adaletten ayırmasın’ şeklindeki bugün de tüm hukukçulara bir karine olabilecek mesajın, dünyanın dört bir yanındaki, ama öncelikle kendi memleketimizde adaletin tesisinde görevli olduğunuzu unutmamalısınız. Onun için sevgili gençler yepyeni bir hayata gidiyorsunuz. Hayatta etik değerlere sahip çıkın. Herkesin yalan söylediği bir toplum anlayışını dik durarak, bağırarak reddedin, haykırın. Toplumda etik değerleri her alanda tesis etme noktasında herkesi uyarın. Yalan söylemeyin, doğruyu söyleyin. İnsanları sevin. Bu memleketin çocuklarını dağdan da, köyden de gelse, İstanbul’dan Ağrı’dan da gelse sevin. Bunlar bu toprakların her biri değerli evlatları. Bu insanları kucaklayın ve hiçbir mezhep, politik Mesleğinizden ne olursanız olun en iyisi olmaya çalışın. Kararlı olun. İnsanı anlayın ve insanı sevin. İnsan sevgisi kadar güzel bir şey yok. Bir de dürüst olun."
FAKÜLTE BİRİNCİSİ KÜTÜĞE İSMİNİ ÇAKTI
GAÜN
Atatürk Kültür Merkezi’ndeki mezuniyet töreninde, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır ve Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Veysel Görücü de birer konuşma yaptı. Fakülte birincisi Bülent Desteci ise mezuniyet kütüğüne isimliğini çaktı. Törene, Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan, Gaziantep Askeri Hâkimleri Ahmet Akdoğan, Salih Kocaoğlu, Askeri Savcı Ersin Yeşilyurt, Gaziantep Başsavcı vekilleri Kadir Günüç, Mehmet Sami Kılıç, ile hukukçular, akademisyenler ve öğrenci yakınları katıldı.