GAÜN’de “Tarih Öncesinde İnsan Ve Öyküsü” Konferansı

Güncelleme Tarihi:

GAÜN’de “Tarih Öncesinde İnsan Ve Öyküsü” Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 11:01

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. METİN ÖZBEK

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Arkeoloji Müzeler ve Yerel Topluluğu’na üye öğrenciler tarafından düzenlenen, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özbek’in konuşmacı olarak katıldığı “Tarih Öncesinde İnsan ve Öyküsü” adlı konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlendi.
İnsanın dünya kültürel evrim tarihinin oldukça uzun bir zaman sürecini kapsadığını belirten Prof. Dr. Metin Özbek, atalarımızın ilk kez yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesinde Afrika’da ortaya çıktığını ve bu kıtanın insanlığın beşiği sayıldığını söyledi.
Prof. Dr. Özbek, “Afrika’da yaşamış olan atalarımızın ortaya koydukları kültürel ürünler, onların çok zor bir yaşam koşulu içerisinde oldukça zor iklim şartları altında hayatlarını sürdürdüklerini gösteriyor. İlk atalarımızın ağırlıklı olarak toplayıcı oldukları fakat bu arada çok küçük ölçekte de olsa avcılıkla yaşamlarını sürdürdükleri anlaşılmakta ve insanlık tarihinde bu başlangıç nereden nereye geldiğimizi de gösteriyor” dedi.
Zaman ilerledikçe iklim şartları değiştikçe atalarımızdan bazı kabilelerin çok değişik arayışlar içerisinde Afrika dışına çıktıklarını ifade eden Prof. Dr. Özbek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünyada bilinen ilk kavimler göçünün de yaklaşık 2 milyon yıl öncesinde Afrika dışına yöneldiğini ve oradan Ortadoğu’ya Kafkaslara ve Asya’nın büyük bir kısmına insan topluluklarının yayıldığını ardından bir başka kolun Anadolu üzerinden Avrupa’ya geçtiği ve Kuzey Afrika’dan da İspanya kanalıyla Avrupa’ya geçen çeşitli insan kabileleriyle birlikte yeryüzünde yaklaşık 1 milyon yıl öncesinde Afrika’nın dışında Asya ve Avrupa’nın da insanlara kapılarını açtıklarını görüyoruz. Kültürel değişim hızla ilerlerken bu arada insanların geliştirdikleri çeşitli aletler sayesinde yaşadıkları coğrafyalara çok iyi uyum sağlayarak dağıldıkları ve giderek göz kamaştırıcı bir şekilde hızlı bir tempo ile ortaya koydukları kültürel yenilikler onların evrimsel başarılarında çok önemli rol oynadığını gösteriyor.”
Avcılık ve toplayıcılıkla süren uzun geçmişin, insanlık tarihinin yüzde 99’unu oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Özbek, sadece yüzde 1’ini teşkil eden zamanımızdan yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan hayvancılık ve tarımla beraber insanlığın daha değişik bir kültür çağını yakaladığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!