IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 16:49
ENERJİ BİR-SEN GAZİANTEP ŞUBESİ, ÜLKE GENELİNDE OLAN ELEKTRİK KESİNTİSİNDEN DOLAYI BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.
Enerji Bir-Sen Gaziantep Şubesi, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisinden dolayı bir basın açıklaması yaptı.
Enerji Bir-Sen Gaziantep Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Yücel tarafından yapılan açıklamada Gaziantep’e enerji ile ilgili yeteri kadar yatırım yapılmadığı belirtildi.
Enerji sektörünün özelleştirildiğini vurgulayan Ali Yücel, elektrik kesintilerine rağmen özel sektörün ödüllendirildiğini vurguladı. Yücel, “Elektrik kesintileri bir kez daha göstermiştir ki özelleştirilen kurumlar tamamen, kontrolsüz olarak özel sektörün eline terkedilmiştir. Sendika olarak her platformda özelleştirmeden taraf olduğumuzu ancak özelleştirirken kontrolün, deneyimli kamu personelinde kalmasını savunmuştuk. Ancak özelleştirilmelerde kamu tamamen devre dışı bırakılmış sistem özel sektörün insafına bırakılmıştır. Bunun soncunda özel sektör kar amacı güderek, ülke çıkarı söz konusu olsa bile kendisi zarar göreceği zaman kendi menfaatini düşünmektedir” dedi.
Yapılan açıklamada Yücel, ”1 Ocak 2015’ten geçerli olmak üzere elektrik faturalarından alınan ve özel şirketlere aktarılan kısımlarından olan, Dağıtım bedeli 0,028861 olan fiyatı 0,037104 olarak yüzde 22,2 oranında, PSH (Perakende Satış Hizmet) bedeli 0,006075 olan fiyatı 0,007397 olarak yüzde 17,8 oranında, Sayaç okuma bedeli 0,5448 olan fiyatı 0,592 olarak yüzde 17,9 oranında zam yapılmıştır” diye konuştu.
Enerji Bir-Sen Gaziantep Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Yücel, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Faturaların yaklaşık yüzde 15 ini oluşturan (Türkiye’nin elektrikte kayıp ve kaçak oranı yüzde 15 olmasından dolayı) kayıp ve kaçak yani kaçak kullanıp da ödemeyenlerin yerine dürüst vatandaşlardan alınan paralar için Yargıtay iade edilmesine ve bir daha alınmamasına karar vermişti. Birçok vatandaş da bu karara göre başvurmuş ve paralarını iade almaya başlamıştı. Binlerce dosya da karar için beklemekteydi. Mecliste son çıkarılan torba yasa da bu konuyla ilgili olarak, TBMM komisyonundan geçen yeni tasarıyla, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelini itiraz yoluyla geri alanlara ödenen para, mahkeme masrafları ve faiz dahil olmak üzere tüm abonelerin faturalarına yansıtılacak.
Yönetmeliğe göre dağıtım şirketi, 1 yıl içerisinde imar alanı içinde bildirimsiz yani arıza oldu diyerek 48 saat önceden kesinti ilanı vermeden elektriği en fazla 48 saat kesebilir. Eğer bu saat aşılırsa bu kesintiden etkilenen tüm abonelere yönetmelikte belirtilen kadar tazminat ödemek zorundadır. Ayrıca kesinti saatinin yanında yine imar alanı içinde bildirimsiz arızadan dolayı 1 yıl içinde en fazla da 56 kez bir abonenin elektriği kesilebilir eğer bu sayı aşılırsa yine o sayı geçen tüm abonelere yönetmelikte belirtilen kadar tazminat ödemesi gerekir.”