Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu, kaçakçılıkla etkin mücadelede teknolojinin bütün imkanlarından faydalandıklarını söyledi.
Soylu, GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından Dünya Gümrük Günü dolayısıyla bir otelde düzenlenen törende, gümrüklerin sadece vergi toplayan, sınır güvenliği sağlayan, kaçakçılıkla mücadele eden kurumlar olmadığını belirtti.
Gümrüklerin artık tüketici haklarının korunmasından, korsan ve sahte eşyayla mücadeleye, ticaret erbabının rekabet gücünün artırılmasından, tedarik ve arz zincirinin güvenliğinin sağlanmasına kadar bir dizi fonksiyonu bünyesinden barındıran bir idare haline geldiğini ifade eden Soylu, "Bakanlık olarak amacımız ülkemizde daha güvenli ve hızlı işleyen gümrük idaresi tesis etmek, yasa dışı ticaretle etkin ve kararlı şekilde mücadele ederek, ülkenin hak ve menfaatlerini korumak" dedi.
Yeni uygulamalarla gümrüklerde bekleme sürelerinin en aza indirildiğini ve maliyetlerin önemli ölçüde azaltıldığını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:
"Kaçakçılıkla etkin mücadelede teknolojinin bütün imkanlarından faydalanıyoruz. Nitelikli personelle bu işlemleri yürütmeye çalışıyoruz. Fiziki müdahalesiz araçlar başta olmak üzere teknik altyapımıza önemli yatırımlar yaptık. 2002 sonunda 18 olan araç ve konteyner tarama sistemini son 2 yılda 38'e çıkardık. İlk defa tren tarama sistemini faaliyete geçirdik. Uyuşturucuyla mücadelede kendi dedektör köpeklerini yetiştiren ve eğiten kurum haline geldik."
Personel sayısının da her geçen yıl artırıldığını ifade eden Soylu, kaçakçılıkla mücadelenin artarak devam ettiğini aktardı.
Geçen yıl 1 milyar 585 milyon liralık kaçak eşya ele geçirildiğini belirten Soylu, mali boyutta bir önceki yıla göre yüzde 45 artış sağladıklarını dile getirdi.
GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol da kaçakçılığa karşı etkin mücadele verdiklerini söyledi.
Geçen yıl 111 ayrı operasyonda 70 milyon liralık kaçak eşyaya el konulduğunu dile getiren Erol, "Olaylarla ilgili 303 kişi adli makamlara intikal ettirildi, 62 araca el konuldu" diye konuştu.
Erol, tasfiye hizmetleri olarak da 72 ihale düzenlediklerini ve 9 milyon 120 bin liralık kaçak eşyanın Türk ekonomisine kazandırıldığını kaydetti.
Suriye'deki iç savaşa rağmen ihracat işlemlerini aksatmadıklarını belirten Erol, bu ülkeye yapılan ihracatın da bir önceki yıla göre yüzde 45 artışla 435 milyon dolara yükseldiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından personeller Ökkeş Yüksel, Sakar Uğur ve Hatice Yeşilli'ye başarı belgesi verildi.