Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'te 10 yıldır şeker hastası olan Aydın Çelebi (48), Anka Hastanesi’nde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Özel Gaziantep Anka Hastanesi Medikal Direktörü Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Olcay Arıcı ve metabolik cerrahi ekibi tarafından muayene edilen ve yapılan tetkiklerde Tip 2 diyabet ve astım hastalığı bulunduğu saptanan Çelebi için diyabet cerrahisi öncesi fazla kilolarından kurtulması için mide balonu takılması önerisinde bulunuldu. Astım hastalığı nedeniyle ameliyatın riskli olduğunu ve fazla kilolarından kurtulmak için midesine balon takılması gerektiğini öğrenen Çelebi, bunu kabul etti. 15 dakika süren endoskopik yöntemle midesine balon yerleştirilen Çelebi’ye birkaç ay sonra kilo vermesinin ardından şekerden kurtulabilmesi için diyabet cerrahi uygulanacak.
10 yıldır şeker hastası olduğunu ve insülin kullanmasına rağmen şeker değerlerinin 600 mg'ların altına düşmediğini söyleyen Çelebi, "Şeker hastalığına bağlı olarak birçok sıkıntı yaşıyordum. Bacaklarımda karıncalanma ve şiddetli ağrı vardı. Bu nedenle yürüyemiyordum. Astım hastalığım nedeniyle nefes almakta da sıkıntı yaşıyordum. Şekerden bir an önce kurtulmak istiyordum.2 yıldır araştırıyorum. Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde birçok kişinin şekerden kurtulduğunu öğrendim ve hastaneye başvurdum. Ancak fazla kilolarım ve özellikle astım hastalığım nedeniyle doktorlar diyabet ameliyatının riskli olduğunu söyleyerek, bana mide balonu önerdi. Mide balonu sayesinde 3 ay içinde 25 kilo vermeyi hedefleyip ardından diyabet ameliyatı olacağım" dedi.
Özel Gaziantep Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Olcay Arıcı, hastaya uygulanan mide balonu uygulaması ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Aydın Çelebi, Tip 2 diyabet hastası ve bize şeker ameliyatı olmak için başvurdu. Ancak hastamız hem aşırı kilolu hem de astım hastası. Bu nedenle şu an için şeker ameliyatının riskli olduğuna karar verdik. Hastanın astım hastası olduğu için göğüs bölgesindeki yağlı dokunun giderilip, akciğerin rahat çalışması için önce fazla kilolarından kurtulması gerekiyordu. Bu nedenle hastamıza mide balonu uygulamasına karar verdik. Bu uygulama sayesinde 3 ay sonra ideal kilosuna ulaşıp şeker ameliyatı olabilecek" dedi.
Özel Gaziantep Anka Hastanesi Medikal Direktör ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, mide balonu ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Mide balonunun obezite tedavisinde uygulanan etkili yöntemlerden biri olduğunu dile getiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Medikal Direktör ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı” “Mide balonu, obezite tedavisinde kullanılan ve mide içine endoskopik yöntemle yerleştirilen ve sıvı veya hava ile şişirilen bir balon sayesinde mide hacminin küçültülerek, gıda alımını azaltması esasına dayanan bir yöntemdir. Herhangi bir kalıcı iz bırakmaz, hastanede yatmayı gerektirmez, kişiye göre değişmekle beraber ortalama olarak 20-25 Kg kaybı sağlayabilmektedir. Morbid obezite nedeniyle ameliyat planlanan, ancak ameliyat olması yüksek riskli hastalarda ameliyat öncesi kilo kaybı sağlayarak riski düşürmek amacıyla; obezite ameliyatı olabilmesi için şart olan minimum kiloya sahip olmayan kişilere; yüksek kilolu olup, diğer yöntemlerle kilo vermekte başarısız olan kişilere, kilosundan memnun olmayıp diğer yöntemlerde başarısız olmuş kişilere uygulanmaktadır."
FOTOĞRAFLI