Deva Okulları’nın Dehasa Çocukları

Güncelleme Tarihi:

Deva Okulları’nın Dehasa Çocukları
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 12:57

GAZİANTEP ÖZEL DEVA OKULLARI TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ, SAĞLIK NÜKLEER TIP VE ASKERİ ALANINDA GELİŞTİRDİKLERİ PROJELERLE HEM YARIŞMALARA KATILIYOR HEM DE HAYATA GEÇİRDİKLERİ PROJELERLE ÜLKENİN GELECEĞİNE KATKI SUNUYOR.

Gaziantep Özel Deva Okulları Teknoloji Bölümü öğrencileri, sağlık nükleer tıp ve askeri alanında geliştirdikleri projelerle hem yarışmalara katılıyor, hem de hayata geçirdikleri projelerle ülkenin geleceğine katkı sunuyor.
Gaziantep DEVA Okulları Teknoloji Bölümü öğrencileri, hayata geçirdikleri robotlar sayesinde Türkiye’nin en çok proje üreten okulları arasında yer alıyor. Özellikle fen ve teknoloji alanında öğrencilere katkı sağlayan DEVA okullarının, yaptıkları projeler TÜBİTAK tarafından inceleniyor. Türkiye’de yapılan yarışmalara katılan okul, 3’ü uluslararası, 2’sini de Türkiye’de olmak üzere toplam 5 projeyle ödüle laik görüldü. DEVA okulları aynı zamanda sağlık, nükleer tıp ve askeri alanda da projeler geliştiriyor.
FİZİK TEDAVİDE DEVRİM NİTELİĞİ TAŞIYAN PROJE
Öğretmen ve öğrencilerin birbirleriyle mükemmel uyumu sayesinde fizik tedavi alanında geliştirmiş oldukları yapay kol sayesinde bu alandaki hastaların yaşadığı sıkıntıların giderilmesi hedefleniyor. DEVA Okulları’nda görevli Mekatronik Öğretmeni Orhan Çevik, yeni bir okul olmalarına rağmen DEVA Okulları öğrencilerinin ilk projede uluslararası robot günlerinde serbest kategoride ilk 21 arasına girmeyi başardıklarını söyledi. Çevik, “Bunun da emeğini en çok öğrenciler paylaşmaktadır. Genelde askeri ve sağlık alanında buna benzer birçok projelerimiz bulunmakta. Bu okulda da sağlık alanında yine önemli projeler yapmaktayız. Projeler daha çok akademik çalışmalar üzerine. Sosyal projeler değil de ülkemize faydalı olan, insanlığa faydalı olan projeler üzerine çalışmaktayız. Bu projelerde özellikle fizik tedavi, üzerine yoğunlaştık daha sonra nükleer tıp alanına yoğunlaştık. Kardiyoloji alanında yaptığımız çalışmalarımız var. Bunların birçoğunu yaparken de uzun mesailer harcadık ”dedi.
GELECEĞİN ÇOCUKLARI
DEVA Okulları öğrencilerinde Ahmet Mert, ”Biz robotlarımızı hazırlayıp yarışmalara katılıyoruz. Benim serbest projemde herhangi bir sınırlama yok. İstediğiniz konuda yapabilirsiniz. Benim robotum fizik tedavi ve rehabilitasyon robotudur. Biliyorsunuz, ülkemizde 10 milyon fizik tedavi gören hasta var ve fizik tedavi merkezlerin çok fazla ilkel tedavi uygulanıyor. Ya da pahalı yapılıyor ve herkese sıra gelmiyor. Benim yöntemim yapay zeka yöntemiyle otonom olarak çalışıyor” dedi.
Bir diğer öğrenci Fatma Gül Demir ise, ‘Serbeste kategori de bir robot kol yapmayı amaçladık. Robot kol yapay zeka il çalışıyor. Fizik tedavi ünitelerinde çocuklarda ve yetişkinlerde çeşitli hasarlar çıkıyor. Bu kollarda doktorlar aynı tedavi yöntemini uyguladığı için farklı insanlarda farklı hasarlar oluşabiliyor. Bu yüzden yapay zekayı ile çalışan bir robot tasarladık. Bu robot kola öncelikle kolun sinir düğüm noktalarına yerleştirilmesi gerek sensör bulunuyor. Bu sensör kolun eşik şiddetini ayarlıyor ve robot kolun çalışmasını sağlıyor. Robot kok çalışırken maksimum ve minimum değerleri asla unutmuyor. Yapılan egzersizlerde kol maksimum değere çıktıktan sonra kol daha fazla yukarı çıkmaması için kola sensör uyarı getiriyor. Böylece kolda herhangi bir hasar oluşmadan egzersizler tamamlanmış oluyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!