IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 12:21
ÖZEL DEVA HASTANESİ HEMŞİRELERİNE, HASAN KALYANCU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMA ÖZBERK VE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MURAT ALİ ÇINAR TARAFINDAN, “YOĞUN BAKIM HASTALARINDA KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ YAKLAŞIMLAR EĞİTİMİ” VERİLDİ.
Özel Deva Hastanesi hemşirelerine, Hasan Kalyancu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sema Özberk ve Araştırma Görevlisi Murat Ali Çınar tarafından, “Yoğun Bakım Hastalarında Koruyucu ve Destekleyici Yaklaşımlar Eğitimi” verildi.
Eğitimde, yoğun bakım hastalarında koruyucu ve destekleyici yaklaşımların önemi hakkında bilgiler veren Öğretim Görevlisi Özbek, fizyoterapi uygulamasının fonksiyonel yetersizliklerin giderilmesi amacıyla kullanılan destek tedavi uygulamalarından biri olduğunu belirtti. Özberk, “Yoğun bakım üniteleri, en ciddi tıbbi ve cerrahi hastalığı olan hastalara mümkün olan en ileri teknoloji ile bakım sağlayan birimlerdir. Bunun bir sonucu olarak, bu birimler hastaların hem fiziksel hem de psikososyal açıdan birçok stresörle (stres tepkisinin gelişmesine neden olan çevresel faktörler) karşılaştığı ortamlar olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle yoğun bakım hastaların tanılamasını yapma, hastaları sürekli izleme, kaliteli ve ileri yoğun bakım ve tedavi girişimlerinin uygulamasıyla birlikte komplikasyonların önlenmesi, yoğun bakım ünitesinde ve dolayısıyla hastanede kalış süresinin kısaltılması ve taburculuk sonrası özellikle kronik olguları rehabilitasyon sürecine hazırlamak amacıyla fizyoterapi uygulamalarına önem verilmelidir” dedi. Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yatış süreleri uzadıkça, hastaların kas egzersizlerine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Araştırma Görevlisi Çınar ise “Yatak istirahatıyla beraber bir hafta gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde kaslar atrofiye uğrar (kas kitlesi azalır) ve kasın kuvveti azalır. Uzun süre aynı pozisyonda yatan hastalarda dekübit dediğimiz ve hastaları ölüme kadar götürebilecek çok ciddi yatak yaraları oluşabilmektedir. Yoğun bakım ünitelerine yatışı yapılan hastalarda, ilerde meydana gelebilecek fonksiyonel yetersizliğin oluşmasını ve ilerlemesini engellemek, hastayı ciddi şekilde rahatsız edebilecek dekübit oluşumunun önüne geçmek için hastaların fizyoterapi programına uygun olan en kısa sürede alınmaları gerekmektedir. Erken başlatılan fizyoterapi ile hareketsizliğe bağlı oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi sağlanır, eklem kontraktürlerinin, kas zayıflıklarının, yatak yaralarının vs. gibi hastaların günlük yaşam aktivitelerini yapmasına ve sürdürmesine olumsuz etki edecek durumların oluşmasını engeller, uygulanan diğer tedavilerin (tıbbi, ağrı sağaltımı gibi) etkinliğini geliştirebilir” ifadelerini kullandı. Özel Deva Hastanesi hemşirelerine verilen bu eğitimle özellikle yoğun bakım hastalarına uygulanması gereken fizyoterapinin önemi ve bu konuda hastaya uygulanacak duruş pozisyonları ve yaklaşımları hakkında da detaylı bilgiler verildi. Başta fizyoterapinin önemi hastaya açıklanarak hastanın egzersizlere aktif katılımının sağlanması, fizyoterapi etkinliğinin maksimum seviyeye çıkarılmasında en önemli faktör olduğu vurgulandı. Eğitim sonunda Özel Deva Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Beyhan Tahmazoğlu tarafından, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sema Özberk ve Araştırma Görevlisi Murat Ali Çınar’a teşekkür belgesi verildi.
Eğitim sonunda tüm katılımcılara da katılım belgesi verildi.