Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - "Dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını Tunus Bardo Müzesi'nden devralan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle "Çingene kızı" diye adlandırılan mozaiğin de sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, açıldığı günden bu yana 600 bini aşkın kişi tarafından gezildi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, resmi açılışı 9 Eylül 2011'de gerçekleştirilen 25 bini kapalı olmak üzere 30 bin metrekarelik alanda kurulu Zeugma Mozaik Müzesi, kente gelen yerli ve yabancı turistin hemen hemen hepsinin uğrak mekanı haline geldi.
Önceki yıl "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görülen müzede Çingene Kızı, Mars heykeli, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler sergileniyor.
Kısa sürede kentin simgesi haline gelen müzenin ziyaretçi sayısı da her geçen gün artıyor.
Açıldığı günden beri ağırladığı ziyaretçi sayısı 610 bine ulaşan müze, 179 bin 193 kişiyle en çok geçen yıl ziyaret edildi. Bu yıl geride kalan 11 ayda ise 198 bin 317 kişinin uğradığı müze, şimdiden en çok ziyaretçi sayısına ulaştı.
- Ziyaretçi sayısı bir milyona koşuyor
Gaziantep Müze Müdür Yardımcısı Emine Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeugma Mozaik Müzesi'nin sergilenen 2 bin 464 metrekare mozaikle dünya çapında üne ulaştığını söyledi.
Müzenin kent turizmine katkısına değinen Öztürk, Gaziantep'in simgesi haline dönüşen müzenin kente gelen turistlerin büyük bölümü tarafından ziyaret ettiğini dile getirdi.
Müzenin her geçen gün daha fazla bilinir hale geldiğine işaret eden Öztürk, "Gelecek yıllarda yeni rekorlar kırılacağını düşünüyorum. En kısa sürede 1 milyon ziyaretçi rakamını da göreceğimizi umuyorum" dedi.
-"Çingene Kızı" için özel alan
Müzede, Zeugma Antik Kenti'nde 1998'deki kazılarda ortaya çıkarılan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle "Çingene Kızı" olarak adlandırılan mozaik, en ilgi çeken eserler arasında yer alıyor.
Müzenin sembolü haline gelen mozaik, hangi açıdan bakılırsa bakılsın ziyaretçiye bakıyormuş izlenimi vermesiyle dikkati çekiyor.
Diğer mozaiklerden ayrı karanlık bir odada ziyaretçilerin beğenisine sunulan Çingene Kızına, labirenti andıran karanlık koridorlar aşılarak ulaşılabiliyor. Özel aydınlatma sayesinde direkt ilgiyi çeken Çingene Kızı, bu sayede daha gizemli bir havaya bürünüyor.